Διεθνή

Ερντογάν για S- 400: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Ρωσία

Ερντογάν για S- 400: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Ρωσία
Ερντογάν για S- 400: Έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Ερντογάν για S- 400:  Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία που σύναψε με τη Ρωσία για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν η Τουρκία να αγοράσει τους S-400, αλλά να μην τους ενεργοποιήσει, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν για S-400: Η αγορά τους δεν αφορά το NATO, τα F-35 ούτε την ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο για ποιούς λόγους η Τουρκία αγοράζει το σύστημα αεράμυνας S-400 και πώς θα το χρησιμοποιήσει.

Η αγορά από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, F-35 ή την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με το έργο του ΝΑΤΟ και του F-35 ούτε την ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» σε συνάντηση του Ιδρύματος Νεολαίας της Τουρκίας (TUGVA) στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πίεση κατά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, προσθέτοντας:

«Το ζήτημα δεν αφορά τα S-400. Είναι επειδή η Τουρκία ενεργεί με δική της βούληση όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως τη Συρία». «Είναι σαφές γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί με την κοινή λογική.

Η Άγκυρα συμφώνησε το 2017 με τη Μόσχα, να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Η κίνηση επικρίθηκε από το Πεντάγωνο, το οποίο προειδοποίησε ότι η αγορά του S-400 θα έβλαπτε τις σχέσεις Τουρκία-ΗΠΑ και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες, μάλιστα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τσάρλυ Σάμερς δήλωσε ότι: «Εάν η Τουρκία πάρει τα S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες από την άποψη της στρατιωτικής μας σχέσης, αλλά και για τα συστήματα Patriot και τα F-35»

«Δεν θα πάρουν τα F-35, αν προμηθευτούν S-400», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκκρεμούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις προμηθεύουν επίσης το πρόγραμμα F-35 με βασικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των δομών των αεροσκαφών, καθώς και των κεντρικών ατράκτων.

Ερντογάν για S-400: Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη συμφωνία εξαγοράς τους

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη συμφωνία εξαγοράς του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ενδέχεται ακολούθως να εξετάσει την αγορά συστημάτων S-500.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει ότι η προμήθεια συστημάτων S-400 από τη Ρωσία ίσως να θέσει σε κίνδυνο τις συμφωνίες βιομηχανιών άμυνας μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, και αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να ακυρώσει μια προτιμησιακή εμπορική συμφωνία με την Τουρκία.

“Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500”, την νέα γενιά συστημάτων, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προσπαθούν να πειθαρχούν την Τουρκία μέσα από εμπορικά μέτρα, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει ετοιμάσει τα δικά της μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments