Υγεία

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο πιθανό να "χτυπήσει" τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο έκτος πιο συχνότερος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πρόωρα, πριν τα 45 τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσες καπνίζουν επί χρόνια.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο κοινός στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (περίπου τριπλάσιες οι διαγνώσεις σε άνδρες).

Όμως οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης και έχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τους άνδρες (η θνησιμότητα στις γυναίκες είναι περίπου 40% μεγαλύτερη).

Φωτογραφία: Arvin Chingcuangco για το unsplash


Κάθε χρόνο περίπου 27.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με τον εν λόγω καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μοχαμάντ Αμπουφαράτζ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 220.000 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνες με εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών, ήσαν κατά μέσο όρο 45% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε σχέση με όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 50.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (53%) για τις καπνίστριες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περίπου τα 51 έτη, ενώ μία στις πέντε γυναίκες έχει πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 45.

Όπως επεσήμανε ο δρ Αμπουφαράτζ, «το κάπνισμα παραμένει ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Επίσης το κάπνισμα συνδέεται με εμφάνιση της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία, συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο με τις μη καπνίστριες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments