Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Από το ίντερνετ είχε αγοράσει τα όπλα ο μακελάρης

Νέα Ζηλανδία: Από το ίντερνετ είχε αγοράσει τα όπλα ο μακελάρης
Νέα Ζηλανδία: Τρεις φορές είχε έρθει στην Ελλάδα Μπρέντον Τάραντ - Έκανε διακοπές σε Ηράκλειο και Σαντορίνη.

O μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Μπρέντον Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη του Κράιστσερτς την Παρασκευή.

Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας.

Νέα Ζηλανδία: Ο Μπ. Τάραντ σκοπεύει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη

Ο Aυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη και μοιάζει να «έχει τα λογικά του», δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας.

Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και κατά συρροή, από δικαστήριο της περιφέρειας της Κράιστσερτς, σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αυστραλός έκανε μια χειρονομία με την οποία αναγνωρίζονται οι οπαδοί της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Πίτερς, που ορίστηκε από το δικαστήριο στην προκαταρκτική διαδικασία, δήλωσε πως ο 28χρονος Αυστραλός είπε «πως δεν θέλει συνήγορο». «Θέλει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του» στη δίκη, εξήγησε ο δικηγόρος, κρίνοντας πως δεν τίθεται θέμα για το εάν στην υπόθεση του Τάραντ ο κατηγορούμενος μπορεί να επικαλεστεί πως είχε το ακαταλόγιστο από ποινική άποψη.

Νέα Ζηλανδία: Τρεις φορές ήρθε στην Ελλάδα ο μακελάρης – Έκανε διακοπές σε Ηράκλειο και Σαντορίνη

Ο άνθρωπος που προκάλεσε το αιματοκύλισμα στη Νέα Ζηλανδία, είχε περάσει από την Ελλάδα δύο φορές μέσα στο 2016, με πτήσεις “transit”, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας. Επίσης στις 20 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήρθε στη χώρα μας με πτήση από την Κωνσταντινούπολη και μάλιστα έμεινε μερικές μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαντορίνη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ο μακελάρης είχε επισκεφτεί τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς, ενώ παρέμεινε αρκετές μέρες στη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας και τα οποία διαβίβασε η Interpol στις Αρχές της χώρα μας, ο Τάραντ είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό του στο ταξίδι του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Οι λέξεις που έγραφε πάνω στο όπλο του “Turkofagos” και “Lepanto” (η ονομασία της Ναυπάκτου) αποτέλεσαν κίνητρο για τις Αρχές να ψάξουν για την σχέση του με την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Θανάσης Δρούγος, ο Τάραντ έμεινε στην Ελλάδα για περίπου δύο εβδομάδες, 13 με 14 ημέρες, τον Μάρτιο του 2016.

Συγκεκριμένα έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα και στη συνέχεια με λεωφορείο επισκέφθηκε σημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το “δρομολόγιό” του περιλάμβανε Δελφούς, Μυκήνες και Θερμοπύλες, ενώ στη Φθιώτιδα φαίνεται να έμεινε αρκετό διάστημα.

Επισκέφθηκε επίσης Σούνιο και Σαλαμίνα και στη συνέχεια κινήθηκε βόρεια, προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Με λεωφορείο στη Βουλγαρία και στα τέλη του Μαρτίου αεροπορικώς ταξίδεψε από τη Σόφια με προορισμό το Βουκουρέστι.

O μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας


Ο 28χρονος μακελάρης είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην Κροατία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιελάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στη χώρα από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017 και εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ και διάφορες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ. Η Συνοριακή Αστυνομία της Βοσνίας επιβεβαίωσε ότι ο 28χρονος μπήκε στη χώρα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments