Ελλάδα

ΕΦΕΤ ανάκληση προϊόντος: Αποσύρει επικίνδυνη πάστα με κομμάτια γυαλιού (pic)

ΕΦΕΤ ανάκληση προϊόντος: Αποσύρει επικίνδυνη πάστα με κομμάτια γυαλιού (pic)
ΕΦΕΤ ανάκληση προϊόντος: Σε ανακοίνωσή του ο Φορέας τονίζει ότι ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση πάστας Ταντούρι, η οποία μπορεί να περιέχει ξένο σώμα (κομμάτια γυαλιού).

ΕΦΕΤ ανάκληση προϊόντος: Το προϊόν που αποσύρει ο Φορέας είναι η πάστα με την εμπορική ονομασία «Pasco Tandoori Marinade Paste».

Το προϊόν είναι σε γυάλινο βάζο των 270g, με αριθμό παρτίδας 811170 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 30.11.2021.

Το εν λόγω προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση «Asiana Ltd» (Κορινθίας 24, ΤΚ 115 26, Αθήνα).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Υποχρεωτικό να αναγράφεται «χώρα» προέλευσης σε όλα τα είδη γάλακτος

Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, οφείλουν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους τη “χώρα” προέλευσης, υποχρεωτικά, ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων), επισημαίνεται ότι η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθίσταται, πλέον, υποχρεωτική στην εθνική νομοθεσία.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι:

α) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως “Προέλευση : Ελλάδα”.

β) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως:

  • “Προέλευση : Όνομα χώρας”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, π.χ. “Προέλευση : (όνομα μιας χώρας προέλευσης ή από ΕΕ ή εκτός ΕΕ)”.
  • “Προέλευση ΕΕ”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • “Προέλευση εκτός ΕΕ”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ότι όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments