Κόσμος

Εκτός ΕΛΚ το κόμμα Fidesz του Όρμπαν

Εκτός ΕΛΚ το κόμμα Fidesz του Όρμπαν
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz, στις τάξεις του.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz, στις τάξεις του.

Έπειτα από τρεις ώρες συζήτησης, 190 μέλη του ΕΛΚ τάχθηκαν υπέρ της αναστολής του και μόλις 3 κατά.

Η κίνηση είχε την υποστήριξη ισχυρών κεντροδεξιών κομμάτων όπως το συντηρητικό CDU της Γερμανίας και το Les Republicains της Γαλλίας

Ο Βίκτορ Όρμπαν


«Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του ΕΛΚ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

«Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», ανέφερε ακόμη.

Το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της ΕΕ, όπως αναφέρουν και οι Financial Times, και αριθμεί τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ, τον Σεμπάστιαν Κουρς της Αυστρίας και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ μεταξύ των τάξεών του.

Να θυμίσουμε, ότι σήμερα (20/3/19) το Fidesz προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό.

Ο Βίκτορ Όρμπαν


Το αίτημα της αποπομπής του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ, την παράταξη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το απαρτίζουν.

Ανάμεσά τους και η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul, είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, τονίζοντας ότι ο Όρμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ.

Περισσότερα