Υγεία
pagenews.gr / Υγεία / Ταχίνι: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει
Ταχίνι: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει | Pagenews.gr
Pagenews Team

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται.

Παρέχει μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης και διαφόρων θρεπτικών συστατικών και έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ταχίνι: Τα οφέλη

Το ταχίνι διαθέτει μια σειρά από οφέλη στην υγεία που εμπλουτίζουν κάθε γεύμα με το οποίο συνοδεύεται. 1. Καρδιακή υγεία

Καθώς το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι, μπορεί να παρέχει κάποια συστατικά του σουσαμιού και της σησαμόλης. Αυτά είναι οι λιγνάνες, αντιοξειδωτικά τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη έδειξε πως ίσως επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αυτών των λιπών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορούν να λειτουργήσουν φυσικά για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. 2. Πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σησαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να δεσμευτούν σε υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίοι προστατεύουν από είδη καρκίνου που σχετίζονται με ορμόνες.

Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την προσθήκη συμπληρωμάτων στη διατροφή σας. 3. Οστική υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου στο ταχίνι είναι ωφέλιμη για την οστική υγεία.

Η επαρκής ποσότητα μαγνησίου συνδέεται με καλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μια ανασκόπηση των ήδη υπαρχόντων μελετών έδειξε πως το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στον αυχένα και τα ισχία. Ταχίνι: Διατροφική αξία

Μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει:

 • 178 θερμίδες
 • 16,13 γρ λίπους
 • 6,36 γρ υδατανθράκων
 • 2,8 γρ φυτικών ινών
 • 0,15 γρ σακχάρων
 • 5,1 γρ πρωτεϊνών

Επίσης παρέχουν:

 • 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγνήσιο
 • 22% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φώσφορο
 • 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε σίδηρο
 • 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο
 • Το ταχίνι περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, όμως μόνο 2 από τα 16 γρ στις 2 κουταλιές της σούπας είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μόνο- ή πολύ- ακόρεστα λιπαρά.

Τα 30 γραμμάρια σουσάμι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας. Το σουσάμι περιέχει επίσης περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, κάτι που το καθιστά πολύ ευεργετικό για την μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση/πρόληψη του καρκίνου.

Το σουσάμι παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει, λόγω του σκληρού εξωτερικό τοιχώματος (κύτος του σπόρου). Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας (ταχίνι) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Κίνδυνοι

To ταχίνι έχει υψηλή συγκέντρωση λίπους, έχει πολλές θερμίδες και συμβουλεύεται να καταναλώνεται με μέτρο για τα καλύτερα οφέλη στην υγεία.

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, είναι πιθανό να έχουν αλλεργία και στο σουσάμι.

Κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της καλής υγείας. Είναι καλύτερο να τρώτε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή.

Ετικέτες: 
2019