Διεθνή

Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ: «Θα παραμείνετε σύμμαχοί μας ή θα ενώσετε τις δυνάμεις σας με τρομοκράτες;»

Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ: «Θα παραμείνετε σύμμαχοί μας ή θα ενώσετε τις δυνάμεις σας με τρομοκράτες;»
Η Τουρκία απάντησε άμεσα στο αμερικανικό τελεσίγραφο.

Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ: «Θα παραμείνετε σύμμαχοί μας ή θα ενώσετε τις δυνάμεις σας με τρομοκράτες;» είναι η ερώτηση που τίθεται μέσω του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, που έθεσε ένα άλλο δίλημμα στην Ουάσινγκτον.

Δεν έχασε καθόλου χρόνο η Τουρκία, απαντώντας άμεσα στο αμερικανικό τελεσίγραφο.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του;», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Είχε προηγηθεί νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία ενάντια στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θέλει να παραμείνει σημαντικός σύμμαχος στον πιο επιτυχημένο συνασπισμό στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας, λαμβάνοντας μία τόσο ριψοκίνδυνη απόφαση που υπονομεύει τον συνασπισμό μας;», ήταν το μήνυμα που απέστειλε στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στη διάρκεια μια εκδήλωσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Πριν από αυτό, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επαναλάμβανε την απόφαση της Άγκυρας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία.

ΗΠΑ σε Τουρκία: “Nα επιλέξετε αν θα παραμείνετε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσετε»

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει” αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις “παράτολμες αποφάσεις της”, όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση “της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία”, όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;” διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ “αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας”.

Η Ουάσιγκτον καλεί το Βερολίνο να «κάνει περισσότερα» για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες του

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να “κάνει περισσότερα” για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, σε ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Από την Ουάσιγκτον, ο Πενς είπε πως είναι “απαράδεκτο” που το Βερολίνο δεν γυρίζει την πλάτη στον Nord Stream 2, το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments