Άποψη

Το καθήκον των πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis

Το καθήκον των πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis
Στο σκάνδαλο Novartis οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να κρατήσουν αποστάσεις και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Ας αρχίσουμε από το βασικό. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Ασφαλώς υπάρχει. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά έχει εκδηλωθεί σε πολλές χώρες.

Υπάρχουν ένοχοι; Ασφαλώς υπάρχουν. Θα ήταν αδιανόητα βλακώδες, να υποστηρίξει κάποιος, πως υπάρχει σκάνδαλο χωρίς ενόχους. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και των δικαστών να τους εντοπίσουν και να τους τιμωρήσουν.

Αυτά τα τόσο απλά οφείλουν να καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, οι κακομαθημένοι, θα έλεγα, Έλληνες πολιτικοί και να αφήσουν τους δικαστές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Γιατί με τις φωνασκίες, τις κραυγές και προπαντός τις απειλές μας υποχρεώνουν να τους υπενθυμίσουμε τον Μοντεσκιέ και τη διάκριση των εξουσιών.

Ή αν δεν τους αρέσει ο Μοντεσκιέ θα τους υπενθυμίσουμε τον Αριστοτέλη, ο οποίος στα Πολιτικά βιβλίο Δ, αναφέρεται επακριβώς στις τρεις εξουσίες οι οποίες πρέπει να λειτουργούν διακριτά και σωστά για να λειτουργεί το πολίτευμα.

«Κάθε πολίτευμα διαθέτει τρία στοιχεία των οποίων τη σκοπιμότητα για το καθένα οφείλει να εξετάζει ο σπουδαίος νομοθέτης. Αν αυτά λειτουργούν σωστά, και το πολίτευμα οπωσδήποτε λειτουργεί σωστά» τόνιζε ο μέγιστος Έλληνας φιλόσοφος.

Και οι Έλληνες πολιτικοί αν δεν θέλουν να διαβάσουν το Γάλλο φιλόσοφο του διαφωτισμού, ας κάνουν τον κόπο να ξεφυλλίσουν τον Αριστοτέλη. Και τότε θα κατανοήσουν ότι είναι προς όφελος των ίδιων των πολιτικών και των κομμάτων να τηρήσουν την πρέπουσα διακριτική στάση.

Είναι επίσης, προς όφελος της ποιότητας της δημοκρατίας και της λειτουργίας της Δημοκρατίας (το ένα πεζό και το δεύτερο κεφαλαίο) να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εξάλλου, ο καθένας σε όποιον βαθμό κι αν εμπλέκεται έχει όλα τα δικαιώματα να υποστηρίξει τη θέση του και να αποδείξει την αθωότητά.

Μόνο ένα ζήτημα μπορεί να τεθεί. Να ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα η Δικαιοσύνη ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι.

Συμπέρασμα: Στο σκάνδαλο Novartis οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να κρατήσουν αποστάσεις και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της.

Παρότι είναι η μέγιστη υποχρέωσή τους, δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω ότι θα το κάνουν.

Δυστυχώς, βάζουν το κομματικό και πολιτικό τους, κακώς νοούμενο συμφέρον, πάνω από την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, που είναι το συμφέρον όλων των πολιτών.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments