Άποψη

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές – Το μεγάλο δίλημμα για το ΚΙΝΑΛ

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές – Το μεγάλο δίλημμα για το ΚΙΝΑΛ
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο blog του στο pagenews.gr την εκτίμησή του για το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τις ευρωεκλογές.

Τα μπάνια του λαού θα γίνουν φέτος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Ήδη το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με το κλείσιμο του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη (18/4). Και ο χαρακτήρας που επιδιώκει να δώσει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, καθιστούν το επόμενο διάστημα ως τις 26 Μαΐου, τμήμα της προεκλογικής περιόδου των εκλογών που αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο με πιθανότερη ημερομηνία τη 13η Οκτωβρίου, εκτός κι΄ αν υπάρξει δάκτυλος προληπτικός.

Τα μεγάλα ζητούμενα είναι σε γενικές γραμμές δύο. Το πρώτο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα και το δεύτερο ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Αν δηλαδή θα είναι πεντακομματική, εξακομματική ή επτακομματική.

Το τελευταίο με κριτήριο τις σημερινές συνθήκες στο πολιτικό στερέωμα, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο. Όμως, μην εκπλαγείτε αν μετά τις ευρωεκλογές και με βάση το αποτέλεσμα, δείτε να υπάρχουν συνεργασίες μικρών πολιτικών δυνάμεων, τόσο στο αριστερό, όσο και στο δεξιό σκέλος του πολιτικού τόξου.

Φωτογραφία Eurokinissi


Οι επαφές, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις γίνονται, αλλά προς το παρόν δεν καρποφόρησαν. Όμως, στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί όχι μόνο δεν αποκλείονται, αλλά θα αποτελέσουν και στοιχείο κομματικής και προσωπικής εξέλιξης.

Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία είναι ένα εγχείρημα δύσκολο μεν αλλά όχι αδύνατο για τη Νέα Δημοκρατία. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως ότι τα γκάλοπ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πράγμα που μόνο αληθές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψη τις εμπειρίες του παρελθόντος, καθώς και τις τεράστιες αδυναμίες του εργαλείου αυτού.

Επομένως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ καθίσταται καθοριστικός για το σχηματισμό κυβέρνησης ή για την προσφυγή εκ νέου στις κάλπες με απλή αναλογική. Αν πάμε σε εκλογές, θα ζήσουμε τεκτονικές αλλαγές στην πολιτική σκέψη και πράξη.

Θα πρόκειται για τη μέγιστη δοκιμασία για την αντοχή του ΚΙΝΑΛ και την επιβίωσή του. Κι΄ αυτό γιατί υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες με τίποτα δεν θέλουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ως κύριο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και αγωνίζονται για τη στρατηγική του ήττα.

Όσον αφορά στα θέματα και τους παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό στο εκλογικό αποτέλεσμα, και λέμε καθοριστικό γιατί είναι τεράστιο το ποσοστό των αναποφάσιστων και πολύ χαμηλή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι δύο αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτογραφία Eurokinissi


Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι΄ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πάνω του όλο το βάρος της προεκλογικής καμπάνιας.

Ακολουθούν τα θέματα της οικονομίας. Στο μεν το ΣΥΡΙΖΑ εννοούν την οικονομία που ακουμπά ευθέως τη ζωή των πολιτών (γι΄ αυτό ετοιμάζουν 120 δόσεις για ταμεία και εφορία, φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα), στη δε Νέα Δημοκρατία η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις με κεντρικό μότο ότι είναι πιο ικανή να φέρει ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη διαφθορά, μπορεί να μην αποτελεί κεντρικό στοιχείο για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά υπάρχουν σημαντικά τμήματα τα οποία θεωρούν ότι η αντιμετώπισή της θα επηρεάσει την επιλογή που θα κάνουν.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments