Κόσμος

Γιορτή της μητέρας 2019: Στο Μεξικό οι μητέρες ζητούν δικαιοσύνη για τα αγνοούμενα παιδιά τους

Γιορτή της μητέρας 2019: Στο Μεξικό οι μητέρες ζητούν δικαιοσύνη για τα αγνοούμενα παιδιά τους
Η Γιορτή της μητέρας 2019 αποτέλεσε αφορμή για μια διαδήλωση αρκετών μανάδων στο Μεξικό, οι οποίες ζήτησαν την απονομή της δικαιοσύνης και διαμαρτυρήθηκαν για την ανικανότητα των Αρχών να βρουν τους δικούς τους που αγνοούνται.

Αύριο 12 Μαΐου γιορτάζεται η γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας 2019, η οποία αποτέλεσε αφορμή για μια διαδήλωση μαμάδων στο Μεξικό. Οι μητέρες βγήκαν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικό με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης, ενώ εξέφρασαν τη διαμαρτυρίας τους για την ανικανότητα των αρχών να βρουν τους δικούς τους που αγνοούνται. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Μεξικό. Μιλάμε άλλωστε για μια χώρα που γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια κύμα βίας που συνδέεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

«Γιατί τους ψάχνουμε; Γιατί τους αγαπάμε!» φώναζαν οι περίπου 2.000 διαδηλώτριες στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Πολλές δεκάδες από αυτές, οι οποίες βρίσκονταν στην αρχή της πορείας, κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που αγνοούνται. Η διαδήλωση αυτή, η οποία ονομάστηκε «Πορεία για την Εθνική Αξιοπρέπεια» έγινε σε 16 πόλεις της χώρας με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Μητέρας. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε από περίπου 60 ενώσεων συγγενών αγνοουμένων στη χώρα και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε επίπεδο ρεκόρ οι δολοφονίες στο πρώτο τρίμηνο του 2019

«Κλαίω εδώ και οκτώ χρόνια. Θέλω μόνο να μάθω τι του συνέβη» δήλωσε στο AFP η 64χρονη Μαρία Γουαδαλούπε Αγκιλάρ, η οποία αναζητά τον γιο της Χοσέ Λουίς, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2011 ενώ πήγαινε σε μια επιχειρηματική συνάντηση στην Γουαδαλαχάρα. Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέτισε φόρο τιμής στις Μεξικάνες μητέρες κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά. Παράλληλα, σημείωσε ότι η σκέψη του στρέφεται ιδιαίτερα σε αυτές «που ψάχνουν τα παιδιά τους που έχουν εξαφανιστεί».

Τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους, η βία έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό με 8.943 δολοφονίες. Αριθμός αυξημένος σχεδόν 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Χθες Παρασκευή ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε σωφρονιστικό προσωπικό στην Πουέντε ντε Ίξτλα, στην πολιτεία Μορέλος, στο κεντρικό Μεξικό, προκαλώντας τον θάνατο 4 ανθρώπων. Τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια σε μνημείο αφιερωμένο στις μητέρες σε αυτήν την τοποθεσία.

Αυξήθηκαν οι νεκροί μετά το ξεκίνημα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα τέλη του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τότε, οι μεξικανικές αρχές άρχισαν «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση αυτή που διεξάγεται με τη βοήθεια του στρατού συνέβαλε στην διαίρεση των καρτέλ σε μικρούς και πιο βίαιους εγκληματικούς πυρήνες, οι οποίοι επιδίδονται επίσης σε βιασμούς, απαγωγές και εκβιασμούς.