Διεθνή

Τραμπ: Οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν έχουν καταρρεύσει

Τραμπ: Οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν έχουν καταρρεύσει
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μερικές εβδομάδες, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν έχουν καταρρεύσει, χαρακτηρίζοντας “μικροκαυγαδάκι” τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η δήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον επιβάλλουν αμοιβαία δασμούς ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εισαγόμενα αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα αντίστοιχα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματευτές των δύο χωρών συνομιλούν ακόμη και έχουν έναν “καλό διάλογο”. Ένας από τους δημοσιογράφους έγραψε στο Twitter ότι ο Τραμπ αποκάλεσε “μικροκαυγαδάκι” τον εμπορικό πόλεμο. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μερικές εβδομάδες, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή. Σήμερα, ο Τραμπ επανέλαβε ότι έχει μια “εκπληκτική” σχέση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ότι πιστεύει ότι η εμπορική διαμάχη των δύο χωρών θα τελειώσει με θετικό αποτέλεσμα.

Τραμπ: “Fake News” το δημοσίευμα των New York Times για αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν ένα σχέδιο για την αποστολή έως και 120.000 στρατιωτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν επίθεση εκ μέρους του Ιράν ή κάποια προσπάθεια της Τεχεράνης να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

“Πιστεύω ότι είναι fake news, εντάξει;” είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. “Θα έκανα κάτι τέτοιο; Ασφαλώς. Αλλά δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για αυτό. Και, αν το κάναμε, θα στέλναμε πολύ περισσότερους στρατιώτες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την NYT, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο στον Τραμπ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στη Μέση Ανατολή. Η ένταση κλιμακώνεται συνεχώς ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνήφθη το 2015 και επαναφέρει σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον μιλά για νέες, άμεσες «απειλές» από πλευράς Τεχεράνης και αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή. Το Ιράν λέει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, στη συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκαν αυτά τα επικαιροποιημένα σχέδια, την περασμένη Πέμπτη, ήταν παρόντες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, καθώς ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Συζητήθηκαν διάφοροι σχεδιασμοί, ανέφερε η εφημερίδα, με έναν εξ αυτών να προβλέπει «την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ως μήνες για να ολοκληρωθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments