Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το βούλευμα από τον Άρειο Πάγο

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το βούλευμα από τον Άρειο Πάγο
Αναιρείται το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

O Άρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα που εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου για μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση άδειας σε πολυισοβίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ο Κουφοντίνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει για νέα κρίση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου, οι δικαστές του οποίου είχαν την άποψη ότι δεν συντρέχουν ούτε οι τυπικές ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση άδειας στον «Λουκά» της 17N. Το θέμα λοιπόν θα οδηγηθεί εκ νέου στο ίδιο συμβούλιο για νέα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την 7η άδεια από τις φυλακές, είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει τόσο το βούλευμα όσο και τον ιατρικό φάκελο του Κουφοντίνα ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου όταν άσκησε βέτο ο εισαγγελέας στη χορήγηση της άδειας οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η άσκηση αναίρεσης είχε γίνει λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

To σκεπτικό της εισαγγελικής αναίρεσης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφο της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 – τρείς τον αριθμό – και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Διαβάστε Eπίσης

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σε πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση για την άδεια του

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι