Άποψη

Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι στις εθνικές εκλογές να μετουσιώσει τις αρνητικές ψήφους αποδοκιμασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε θετικές για τη ΝΔ. Ένα από τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου είναι τα φαινόμενα αλαζονείας. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Ένας μεγάλος φόβος πλανάται πάνω από το στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα λέγαμε παραφράζοντας την αρχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Είναι ο φόβος των δικών του ανθρώπων. Ας το πάρουμε από την αρχή. Το βράδυ της Κυριακής μετά τα αποτελέσματα που έδιναν στη ΝΔ μία μεγάλη νίκη με 9,5 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ ορθά συνέστησε στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του να είναι σεμνοί και να μην προκαλούν με πανηγυρισμούς. Είναι η τακτική “σεμνά και ταπεινά”, που ακολούθησε και ο Κώστας Καραμανλής.

Γιατί αυτό; Διότι ένας μεγάλος στόχος, ίσως ο μεγαλύτερος, της ΝΔ είναι στις εθνικές εκλογές να μετουσιώσει τις αρνητικές ψήφους αποδοκιμασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε θετικές για τη ΝΔ, ώστε να μην επιστρέψουν πάλι πίσω. Ένα από τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου είναι τα φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και παλαιοκομματικών πανηγυρισμών, που προκαλούν τα συναισθήματα των πολιτών.

Αυτά ακριβώς θέλησε και θέλει ως τις εκλογές να προλάβει και να αποτρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για το λόγο αυτό διέγραψε αμέσως τον Κώστα Στεφανίδη, στέλεχος επικεφαλής των ετεροδημοτών, ο οποίος προχώρησε σε μία άθλια και σεξιστική ανάρτηση σε βάρος της πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα. Και πολύ καλά έκανε ο Κυριάκος.

Αυτός είναι ένας από τους φόβους του αρχηγού της ΝΔ. Όμως, δεν είναι εύκολο να τιθασεύσει όλα τα στελέχη του κόμματός του. Απόδειξη αυτού η επιεικώς απαράδεκτη ως άθλια ανάρτηση του επικοινωνιολόγου του υποψηφίου της ΝΔ για το Δήμο Αμαρουσίου Θόδωρου Αμπατζόγλου, ο οποίος έγραψε: «Την προσεχή Κυριακή κάθε ψήφος Νεοδημοκράτη σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι προδοσία. Προδότες προσέξτε, γιατί καμία “κουκούλα” δεν θα σας σώσει». Ευθείες απειλές που θα βλάψουν τον υποψήφιο της ΝΔ και την ίδια τη ΝΔ, απειλές οι οποίες μάλιστα όταν προέρχονται από έναν επικοινωνιολόγο, έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Μερικές τέτοιες εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας ακόμη και η επιχείρηση μετατροπής της αρνητικής ψήφου σε θετική, θα τορπιλιστεί εκ των έσω. Κι΄ αυτό όπως προείπαμε φοβίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών για ευαίσθητα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, οι 120 δόσεις, τα εργασιακά, που έκαναν οι Στουρνάρας, Βρούτσης και Ξαφά.

Και το κακό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η συμπεριφορά τους. Γιατί όσα λένε αποτελούν θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, όσο περισσότερο τις εκφράζουν τόσα περισσότερα επιχειρήματα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να κεντρίσει τα αισθήματα του φόβου των ψηφοφόρων που φοβούνται το αύριο, των ψηφοφόρων που αισθάνονται ανασφαλείς, των ψηφοφόρων που τώρα ψήφισαν ΝΔ για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί να ανακαλέσει στην τάξη όσους εκφράζουν παρόμοιες θέσεις, γιατί τότε θα βρεθεί στην πολύ άβολη θέση να αποδοκιμάζει το ίδιο το πρόγραμμά του. Δύσκολη ισορροπία και γίνεται δυσκολότερη όσο η αμετροέπεια ορισμένων ξυπνάει επώδυνες μνήμες και η διάθεση επέλασης άλλων δεν τιθασεύεται.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments