Άποψη

Τα μηνύματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών για τις εθνικές εκλογές

Τα μηνύματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών για τις εθνικές εκλογές
Η αποχή, είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τις εθνικές εκλογές, ένα μήνυμα που αν δεν ληφθεί υπόψη από το κυβερνών κόμμα και δεν αντιστρέψει την κατάσταση, τότε η ΝΔ θα κάνει παρέλαση και στις εθνικές εκλογές. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Αν βγαίνει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι πως οι πολίτες τελούν σε κατάσταση μεγάλου θυμού και εύκολα τιμωρούν εκείνους για τους οποίους πιστεύουν ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις. Επίσης, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών πρωτίστως, αλλά και των δημοτικών, έδειξε πόσο αληθινή είναι στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα η ρήση του Μπίσμαρκ ότι «η εμπιστοσύνη είναι ένα λουλούδι που αν μαραθεί πολύ δύσκολα, αναγεννάται». Κι΄ αυτό βεβαίως το ένιωσε και κυρίως το υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν τους ψηφοφόρους που υποστήριζε ευθέως ή εμμέσως.

Όπερ σημαίνει ότι η αποχή, είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τις εθνικές εκλογές, ένα μήνυμα που αν δεν ληφθεί υπόψη από το κυβερνών κόμμα και δεν αντιστρέψει την κατάσταση, τότε η ΝΔ θα κάνει παρέλαση και στις εθνικές εκλογές. Γιατί αυτό θα αναρωτηθείτε. Γιατί η νίκη και προπαντός η αυτοδυναμία, αλλά και τα αποτελέσματα των δύο κυρίως μεγάλων κομμάτων, εξαρτώνται από δύο πρωτίστως μεγάλης και καθοριστικής σημασίας παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η τιμωρητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αρνητική ψήφος. Αν η ΝΔ καταφέρει να μετατρέψει την αρνητική σε θετική γι΄ αυτή ψήφο, θα έχει κάνει το πιο καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της. Αν, όχι, τότε μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετήσει την αυτοδυναμία (τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές).

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει από την πλευρά του να επαναπατρίσει ένα μέρος τουλάχιστον από τους ψηφοφόρους, που ψήφισαν άλλα κόμματα για να τον τιμωρήσουν και να του στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα, θα έχει πετύχει δύο στόχους.

Ο ένας θα είναι να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και ο άλλος να κυριαρχήσει πλήρως στην κεντροαριστερά, περιορίζοντας το ΚΙΝΑΛ στο ρόλο ενός μικρού κόμματος, το οποίο δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Αν δεν τα καταφέρει θα μπει σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι η αποχή. Εκείνος που πραγματικά αγωνιά περισσότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών, έδειξε σε κάποιο βαθμό, ότι δεν κατάφερε να τους κινητοποιήσει και να τους στείλει στην κάλπη. Αν, αυτή η εικόνα είναι πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα πλεονέκτημα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η παράμετρος αποχή έχει μικρότερη σημασία. Γι’ αυτή είναι πολύ πιο σπουδαία και σημαντική η μετατροπή της αρνητικής ψήφου σε θετική και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η τακτική των χαμηλών τόνων, που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Τούτων λεχθέντων οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν με το θυμικό ή με τη λογική.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments