Διεθνή

Γιορτάζουμε το Pride: Το doodle της Google για τα 50 χρόνια από την εξέγερση των LGBTQ

Γιορτάζουμε το Pride: Το doodle της Google για τα 50 χρόνια από την εξέγερση των LGBTQ
Γιορτάζουμε το Pride είναι το σημερινό doodle της Google που τιμά την LGBTQ κοινότητα.

Γιορτάζουμε το Pride: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στα 50 χρόνια από την εξέγερση των LGBTQ. Η αφετηρία του gay pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σ’ ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Τότε, στο gay bar Stonewall Inn, υπήρξε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και Τρανς ατόμων είχαν καταντήσει ρουτίνα.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμάτων.

  • Γιορτάζουμε το Pride: Το doodle της Google

Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

Athens Pride: Η διοργάνωση στην Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», το φετινό Athens Pride κορυφώνεται αυτό το Σάββατο (8/6), στις 18:30, στην πλατεία Συντάγματος, κλείνοντας έτσι μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο. Φέτος, οι εκδηλώσεις του Pride Week φτάνουν τις 21 (με την επανάληψή τους θα είναι 43) και αφορούν, μεταξύ άλλων, θέατρο, μουσική, εργαστήρια, προβολές και χορό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments