Διεθνή

Κονγκό: Πολύνεκρη επίθεση του ISIS σε περιοχή με επιδημία Έμπολα

Κονγκό: Πολύνεκρη επίθεση του ISIS σε περιοχή με επιδημία Έμπολα
"Η επίθεση του ISIS στο Κονγκό πιθανόν έγινε σε αντίποινα για πρόσφατες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον της ADF, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 26 μέλη της" τονίζει ο αντιδήμαρχος της Μπένι.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε χθες Τρίτη την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε σε ανατολική περιοχή της ΛΔ Κονγκό όπου μαίνεται η επιδημία του ιού Έμπολα, για την οποία όμως οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν αρκετά συγκεχυμένες. Ο αντιδήμαρχος της Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ανέφερε ότι 13 πολίτες σκοτώθηκαν προχθές Δευτέρα σε επίθεση που διαπράχθηκε από την οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), η οποία θεωρείται πως συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

«Τα θύματα σκοτώθηκαν από σφαίρες και λεπίδες», δήλωσε ο Μοντέστ Μπαχουαναμαχά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Telegram, το ISIS ανέφερε ότι αυτό βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Υποστήριξε ότι στόχος της ήταν δυνάμεις του κονγκολέζικου στρατού στην Μπένι και ότι οι μαχητές του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 25 ανθρώπους.

Η αιματοχυσία επέτεινε ακόμη περισσότερο το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που εγείρει τεράστια εμπόδια στις προσπάθειες να περιοριστεί η δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία. Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού ξεπέρασε τα 2.000 αυτή την εβδομάδα, καθώς η εξάπλωση του Έμπολα μοιάζει να επιταχύνεται.

Κατά τον αντιδήμαρχο, η επίθεση πιθανόν έγινε σε αντίποινα για πρόσφατες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον της ADF, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 26 μέλη της, αφού επιτέθηκαν εναντίον μιας στρατιωτικής θέσης στη Νγκιτέ.

Επισήμως, η ADF δεν έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ. Πάντως η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η «Επαρχία της Κεντρικής Αφρικής» —όπως αποκαλεί τον βραχίονα που λέει πως διαθέτει στη χώρα— προκάλεσε «δεκάδες απώλειες» στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο SITE, ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments