Κόσμος

Εκρήξεις στον Κόλπο του Ομάν: Από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες χτυπήθηκαν τα πλοία

Εκρήξεις στον Κόλπο του Ομάν: Από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες χτυπήθηκαν τα πλοία
Παγκόσμια είναι η ανησυχία από τις εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Σε συναγερμό η Μέση Ανατολή. Από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες φέρεται να χτυπήθηκαν τα πλοία.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις δύο εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Όπως πιθανολογείται οι εκρήξεις έγιναν μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των πλοίων. Μάλιστα, μόλις έναν πριν συνέβησαν κάποια παρόμοια περιστατικά στην περιοχή. Στη Μέση Ανατολή έχει κρατούν την «ανάσα» τους μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail»!

Το πρώτο τάνκερ MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ», χτυπήθηκε από τορπίλη και το δεύτερο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα.

Βρετανικός Τύπος: «Κόλαση στον Κόλπο»

Για «κόλαση στον Κόλπο », κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ οι Ιρανοί καταγγέλουν «προβοκάτσια». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «η λέξη «ύποπτο» είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα δύο περιστατικά τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη», όπως μεταδίδει το CNN. Οι εκρήξεις στα δύο τάνκερ και η εκκένωσή τους σημειώνονται την ώρα που ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται την Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους σχετικέ με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της, η Βρετανία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ιάπωνας ηγέτης Σίνζο Αμπε, προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος κατά λάθος. Οι επιθέσεις στον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο κόμβο πραγματοποιούνται εν μέσω της κρίσης που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν. Στο άκουσμα της είδησης η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε κατά 4% .

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, τα περιστατικά σημειώνονται σε μια θαλάσσια ζώνη στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και ρίχνουν λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, αφενός, και του Ιράν και των σιϊτικών του συμμάχων από την άλλη.

Για την εξαγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τα Στενό του Ορμούζ είναι η σημαντικότερη πλωτή οδός παγκοσμίως. Σημαντικές εμπορικές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολουθούν την εμπορική διαδρομή στα στενά του Ορμούζ.

Διαβάστε Eπίσης

Κόλπος του Ομάν: Ανησυχία στο Λονδίνο για τις επιθέσεις

Κόλπος του Ομάν: Βυθίστηκε το ένα από τα δυο τάνκερ – Σώθηκε το πλήρωμα

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι