Διεθνή

Κόλπος του Ομάν: Εκρήξεις σε δύο τάνκερ – Παγκόσμιος συναγερμός

Κόλπος του Ομάν: Εκρήξεις σε δύο τάνκερ – Παγκόσμιος συναγερμός
Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι στον Κόλπο του Ομάν σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο τάνκερ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται. Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι έχουν εκκενωθεί τα εμπλεκόμενα τάνκερ και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις αναφορές από Ιρανικά ΜΜΕ ότι είναι σε εξέλιξη ένα σοβαρό περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, δυο συνεχόμενες εκρήξεις έγιναν σε δυο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή.

Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έγιναν μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των τάνκερ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται. Πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι τα δυο τάνκερ έστειλαν σήματα κινδύνου.

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων οι εκρήξεις προκλήθηκαν από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των πλοίων.

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι προκάλεσε την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο το τάνκερ Kokuka Courageous που έπλεε από τη Σαουδική Αραβία προς της Σιγκαπούρη με φορτίο μεθανόλης υπέστη ρήγμα στη δεξιά πλευρά του κύτους πάνω από την ίσαλο γραμμή μετά την φερόμενη επίθεση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση.   To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στην περιοχή διευκρινίζοντας ότι ερευνά το περιστατικό.

Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι έχουν εκκενωθεί τα εμπλεκόμενα τάνκερ και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές. «Τόσο η Βρετανία όσο και οι σύμμαχοι της χώρας διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το περιστατικό σημειώνεται ένα μήνα μετά την επίθεση σε τέσσερα τάνκερ των ΗΑΕ στον Κόλπο του Ομάν, την ευθύνη για την οποία επέρριψαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται το Ιράν σε μια σημαντική διπλωματική αποστολή. Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ο Άμπε προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε «ανάφλεξη» θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από την ένταση τις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments