Κόσμος

Μέρκελ: «Κόκκινο» στον Ζάεφ για ένταξη στην ΕΕ – «Πράσινο» για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Μέρκελ: «Κόκκινο» στον Ζάεφ για ένταξη στην ΕΕ – «Πράσινο» για είσοδο στο ΝΑΤΟ
Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι θετική μεν στην ένταξη της ΒόρειαςΜακεδονία στην ΕΕ, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για άμεση ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Η γερμανική καγκελαρία επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία και το ζήλο που επέδειξε για τις μεταρρυθμίσεις λίγο μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, δεν έδωσε σαφή ημερομηνία για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, που με βάση προηγούμενες δηλώσεις της, δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο.

«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η καγκελαρία σχολιάζοντας τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η γειτονική μας χώρα εξακολουθεί να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση η Βόρεια Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια μεταρρύθθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειας και πέτυχε μεγάλη πρόοδο «στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει», επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στην συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ζάεφ λίγες ημέρες αφότου η καγκελάριος τάχθηκε κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και πρότεινε επανεξέταση του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για την διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.

Το θέμα απασχολεί σήμερα και τον γερμανικό Τύπο, με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να αναφέρει ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο – του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ – δεν αναμένεται να αποφασίσει κάτι τέτοιο πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών της. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι, αν και δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της διεύρυνσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «αποτελούν καλύτερο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στο κράτος από τις αόριστες υποσχέσεις, όπου η ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν κάποτε φθίνει».

«Κίνδυνος να νιώσουν τα Σκόπια ότι οι μεταρρυθμίσεις μένουν χωρίς αντιπαροχές»

Πάντως, η Frankfurter Rundschau εκφράζει επιφυλάξεις για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί στη Βόρεια Μακεδονία η αίσθηση ότι οι επώδυνες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μένουν χωρίς αντιπαροχές από την ευρωπαϊκή πλευρά. Κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα, μπορεί να οδηγήσει τους κυβερνώντες στα Βαλκάνια «να εμφανίζονται ότι προωθούν ψευδο-μεταρρυθμίσεις και να διατηρούν την εξουσία με λαϊκιστικά και αυταρχικά μέσα». Αυτό, επισημαίνει η FR, θα αποτελούσε «ένα de facto θανατηφόρο πλήγμα στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ, χωρίς κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, θα ενταθεί ο λαϊκισμός στην ΕΕ και οι κυβερνώντες θα προσεγγίσουν άλλους εταίρους, π.χ. τη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα».

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έλαβε από την Ευρώπη ενόψει της επίλυσης του ονοματολογικού και τονίζει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην επίτευξη λύσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης