Οικονομία

ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο του “ξαφνικού θανάτου”

ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο του “ξαφνικού θανάτου”
Η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει και η διοίκηση της εταιρίας ψάχνει τρόπους να αποφύγει τον "ξαφνικό θάνατο".

Η ΔΕΗ δεν περνάει την καλύτερη της φάση. Η μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας έχει κατρακυλήσει και η διοίκηση ψάχνει τρόπους για να γλυτώσει τον “ξαφνικό θάνατο”. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βρει 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που δεν έχει διαψεύσει μέχρι αυτή την στιγμή η διοίκηση, απαιτούνται άμεσα αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Η μετοχή χάνει 12% περίπου και διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η Καθημερινή, η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τη ΔΕΗ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. Την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η διοίκηση αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση, να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, πάγωσε εξαιτίας της των επικείμενων εκλογών. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.

Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στα 350 με 400 εκατ. Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments