Διεθνή

Αναστασιάδης: “Στόχος των μέτρων να τελειώσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας”

Αναστασιάδης: “Στόχος των μέτρων να τελειώσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας”
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο ουσιαστικός στόχος για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο ουσιαστικός τους στόχος είναι από τη μια να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας και από την άλλη να γίνει η επιστροφή σε ένα δημιουργικό διάλογο για να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ειρηνική συμβίωση, σταθερότητα και προκοπή.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες περιέγραψε τόσο τα μέτρα, όσο και τη διαδικασία μέσω της οποίας επετεύχθη η συνομολόγηση της σχετικής «παραγράφου 17» στο κείμενο των συμπερασμάτων από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ΕΕ δεν αρκέστηκε στην ισχυρή φραστική αντιμετώπιση, αλλά εξέφρασε την έμπρακτη αλληλεγγύη της και αυτό δεν αποτελεί παρά την υιοθέτηση και έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που περιελήφθη στο κείμενο μετά από έντονες συντονισμένες πιέσεις, λέγοντας ότι αυτό αποδίδει ο όρος «στοχευμένα μέτρα».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ πείσθηκαν αφενός όταν αντιλήφθηκαν μέσω των τουρκικών πανηγυρισμών ότι η Τουρκία άλλα λέει σε αυτούς και άλλα κάνει και αφετέρου όταν κατέρρευσε το επιχείρημα περί «κοινής επιτροπής διαχείρισης» για τους υδρογονάνθρακες ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να αισθάνεται ασφάλεια για τα συγκεκριμένα έσοδα. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε ότι ενημέρωσε τους εταίρους ότι το θέμα αυτό είναι λυμένο ήδη από την αποδοχή της διαχείρισης των εσόδων αυτών ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός, στόχος είναι να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητας της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι πλέον η πρόοδος σε όλο το εύρος των ευρω-τουρκικών σχέσεων, αλλά και κάθε άλλου είδους συναλλαγή της ΕΕ με την Τουρκία είναι πλέον συνδεδεμένη με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος και τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Εκεί όπου αναφέρεται ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε όλο το εύρος των ευρωτουρκικών σχέσεων και διευκρίνισε ότι αυτό αφορά στα προενταξιακά κονδύλια και κεφάλαια, τους πολιτικούς διαλόγους υψηλού επιπέδου και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Τόνισε δε ότι όλα αυτά εξαρτώνται από το πως θα συμπεριφέρεται η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, αποτέλεσμα που αν και ικανοποιεί, ήταν δύσκολο λόγω των επιπλοκών με τις τυχόν επιμέρους σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό. Επιπλέον εξήγησε ότι το θετικό αποτέλεσμα ήρθε μεθοδικά και σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, τις άριστες σχέσεις με σημαντικούς εταίρους, και το συντονισμό στο επίπεδο των MED7 και όλα απέδωσαν αποτελέσματα.

Ευχαρίστησε ακολούθως τους Προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλους τους φίλους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για την απόλυτη κατανόηση, έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο και επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός, Σκοπός είναι να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, και να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ειρηνική συμβίωση, σταθερότητα και προκοπή, πρόσθεσε.

Υποχρέωση της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η Τουρκία «δεν είναι η χώρα που μας συνήθισε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ή της ΕΕ», και τόνισε ότι «ήταν υποχρέωσή της ως υποψήφια χώρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο», αλλά τώρα πρέπει να καταλάβει ότι η στάση της δεν είναι προς όφελός της.

«Δεν διαβλέπω θερμό επεισόδιο», σημείωσε επιπλέον και τόνισε ότι διαβλέπει ενέργειες «που θα κλιμακώνουν τις απειλές για δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες». Τέλος σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή σημείωσε ότι είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, υπενθύμισε ότι χρειάστηκαν 5-6 μήνες για τις κυρώσεις της Ρωσίας και διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η δέσμευση είναι να παρουσιαστούν χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments