Διεθνή

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Τα βλέμματα στραμμένα στη “μάχη” Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Τα βλέμματα στραμμένα στη “μάχη” Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ
Αύριο διεξάγονται οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τη δεύτερη "μάχη" μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, για την ανάδειξη του νέου δημάρχου, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αναλυτών. Αύριο, Κυριακή 23 Ιουνίου, ο υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και νικητής της ψηφοφορίας του Μαΐου, Εκρέμ Ιμάμογλου, θα αναμετρηθεί εκ νέου με τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκλογική διαδικασία και φυσικά το αποτέλεσμα θα αποτελέσουν παράγοντα εξελίξεων, όπως εκτιμούν οι άνθρωποι που παρακολουθούν συνεχώς τις πολιτικές διεργασίες στη γείτονα χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται έπειτα από τις κινήσεις που έκανε η παράταξη του Γιλντιρίμ, η οποία έχασε τη δημαρχία για λιγότερες από 13.000 ψήφους την 31η Μαΐου. Επικαλούμενη παρατυπίες, η παράταξη του Γιλντιρίμ οδήγησε την Κωνσταντινούπολη σε νέο γύρο ψηφοφορίας, οδηγώντας ωστόσο τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει ο Κεν Σελτσούκι, οικονομικός αναλυτής: “Η απόφαση του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου για επανάληψη έκανε τις ρωγμές μέσα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιο εμφανείς. Τώρα θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, μετά τις 23 Ιουνίου. Αλλά προφανώς αν κερδίσει ο κ. Ιμάμογλου, είναι πιθανό αυτές οι ρωγμές να γίνουν ακόμα πιο εμφανείς”.

Crash test για τον Ερντογάν

Το κλίμα που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη είναι πολιτικά έκρυθμο. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο οποίος έχει να λάβει υπόψιν και το μήνυμα των ΗΠΑ για τη Χάλκη) είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή του πως “όποιος ελέγχει την Πόλη, ελέγχει και την Τουρκία”. «Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι καλή για την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και για τη χώρα μας. Ως πολιτικοί, βλέπουμε αυτήν την απόφαση ως το σωστό βήμα για να αυξήσουμε τη θέλησή μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στο πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας και να αφήσουμε το καθήκον του διαιτητή στον λαό», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του.

Ιμάμογλου vs Γιλντιρίμ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε υπηρετήσει ως δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού. Γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Πλάτανα (σημερινό Akçaabat) του νομού Τραπεζούντας της Τουρκίας. Αποφοίτησε από το λύκειο της πόλης και από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στην ομάδα μπάσκετ της Τραμπζόν. Το 2008 έγινε μέλος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Συγκέντρωσε το 50.44% των ψήφων στις τουρκικές δητοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Μπειλικντουζού. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

O Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι Τούρκος πολιτικός, ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από το Μάιο του 2016. Είχε θητεύσει ως υπουργός μεταφορών, ναυτιλίας και επικοινωνίας σχεδόν συνεχόμενα από το 2002 μέχρι το 2013 και από το 2015 μέχρι το 2016. Στο ενδιάμεσο ήταν σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου ως αρχηγός του κόμματος, μετά από ρήξη των σχέσεών του με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Μαΐου 2016, ανακοινώθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ ότι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα ήταν ο Γιλντιρίμ,[2] και εξελέγη χωρίς αντίπαλο στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος στις 22 Μαΐου 2016. Σχημάτισε την 65η κυβέρνηση της χώρας, και έγινε πρωθυπουργός τις 24 Μαΐου 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments