Διεθνή

Μήνυμα από ΗΠΑ προς Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Μήνυμα από ΗΠΑ προς Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά το άμεσο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μέσω του Υπουργού Εξωτερικού, Μάικ Πομπέο, αλλά και του Σαμ Μπράουνμπακ, αρμόδιου πρεσβευτή για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, τονίστηκε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος και να επαναφέρει σε λειτουργία τη Σχολή. Το “διπλό” μήνυμα προς τη γείτονα χώρα ακούστηκε μέσω της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε χαρακτηριστικά: “Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη”. Ενώ από την πλευρά του ο πρεσβευτής Σαμ Μπράουνμπακ, ο οποίος και στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ανέφερε: «Στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».

Αναφορά για τη φυλάκιση πολιτών των ΗΠΑ στην Τουρκία

Παράλληλα με το θέμα της Θεολογικής Σχολής, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με την ισχυρή παρότρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον. O εν λόγω κληρικός είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. Συγκεκριμένα, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε σε συμπληρωματική δήλωσή του πως οι ΗΠΑ: “ΣυνεχίζουΝ να επιδιώκουΝ την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολείται εκεί”

Σε γενικό επίπεδο, ο Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» ανά τον κόσμο, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Ωστόσο, κατέστησε σαφές είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος για το θέμα. Η παρουσίαση της έκθεσης θρησκευτικών ελευθεριών δεν θα είναι η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το θέμα εντός 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΑΠΕ, στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments