Άποψη

Οι επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Οι επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις εκλογές
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης, 15 μέρες πριν από τις εκλογές, διερωτάται μέσω του blog του στο pagenews.gr αν υπάρχει πιθανότητα ανατροπής όλων όσων βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις.

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία ή όχι. Βεβαίως υπάρχουν και οι αισιόδοξοι στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ που διερωτώνται αν η ανατροπή είναι εφικτή και απαντούν θετικά. Φυσικά και μία ανατροπή είναι εφικτή. Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα, έστω και λίγα. Οπως για παράδειγμα η τελευταία νίκη του Σρέντερ στη Γερμανία.

Ομως, για να ανατραπεί μία τόσο μεγάλη διαφορά (από 8 ως 10 μονάδες την παρουσιάζουν οι δημοσκόποι) δεν αρκεί ο δεύτερος να φανερώσει τον καλύτερο εαυτό του, να κάνει την καλύτερη καμπάνια, να έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα και προτάσεις, αλλά είναι αναγκαίο και απαραίτητο οι παρεμβάσεις σε όλο το πλέγμα να αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές εκείνων που στις ευρωεκλογές θυμωμένοι τον καταψήφισαν, εκείνων που έριξαν στην κάλπη ψήφο διαμαρτυρίας. Μάλιστα μία δημοσκόπηση αυτό το ποσοστό το προσδιόρισε στο 38% ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς οι αισιόδοξοι μπορούν να έχουν επιχειρήματα για να στηρίζουν την αισιοδοξία τους.

Ομως, δεν αρκούν αυτά που θα κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Θα πρέπει να κάνει λάθη η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όπως προκύπτει από τις κινήσεις και την προεκλογική τακτική, ο πρώτος στόχος τους είναι να αποφευχθούν λάθη και μάλιστα μεγάλα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν θυμό και αρνητικές διαθέσεις σε ψηφοφόρους των οποίων η ισορροπία στην επιλογή είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη, ενδεχομένως και ασταθής.

Το είδαμε στις εντολές που έδωσε το βράδυ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, το είδαμε επίσης στο Πρόγραμμα με τους 16 πυλώνες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο οποίο πάρα πολλές αιχμηρές γωνίες, που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, έχουν λειανθεί σε σημαντικό βαθμό, ώστε να μην προκαλούν αντιρρήσεις και αρνητικά συναισθήματα. Το βλέπουμε επίσης, στις απαντήσεις στελεχών σε τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου η ασάφεια και οι γενικόλογες απαντήσεις, ενίοτε και η αποφυγή απάντησης σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις κυριαρχούν.

Ο έμπειρος παρατηρητής και αναλυτής βλέπει πως τα στελέχη της ΝΔ δεν επιχειρούν πρωτίστως να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, αλλά να μην τους απογοητεύσουν, να μην τους θυμώσουν, γι΄ αυτό και για όλους σχεδόν υπάρχει ή μία καλή κουβέντα ή μία αόριστη υπόσχεση να κυριαρχεί στον αέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγάλει τη Νέα Δημοκρατία από το καβούκι της, να προκαλέσει αντιπαραθέσεις, μήπως και τους οδηγήσει σε αποκαλύψεις για το κρυφό, όπως το αποκαλεί πρόγραμμα. Αλλά, όσο αυτός επιχειρεί να σηκώσει το παραβάν, τόσο η ΝΔ αντιστέκεται.

Πορευόμενοι προς τις εκλογές υπό τις συνθήκες αυτές και αν δεν συμβεί τίποτα το εξαιρετικά απρόοπτο, απρόβλεπτο και πολύ ηχηρό, η ΝΔ θα τερματίσει πρώτη. Ομως, όσο πορεύεται με πυξίδα την ασάφεια, τόσο θα δυσκολεύει την προσπάθειά της για αυτοδυναμία. Γιατί δύσκολα θα κερδίσει νέους ψηφοφόρους αν ο στόχος είναι να μην απογοητεύσει και όχι να γοητεύσει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments