Διεθνή

Εκλογές Κωνσταντινούπολη: “Συγχαρητήρια” από Ερντογάν – Κάλεσμα συνεργασίας από Ιμάμογλου

Εκλογές Κωνσταντινούπολη: “Συγχαρητήρια” από Ερντογάν – Κάλεσμα συνεργασίας από Ιμάμογλου
Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν ως νικητή τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αποτέλεσμα και η πρώτη αντίδραση του νέου δημάρχου. Πανηγυρισμοί στους δρόμους της πόλης για το αποτέλεσμα.

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν ως ξεκάθαρο νικητή τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο υποψήφιος που στηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σημείωσε ευρεία νίκη επί του Μπιναλί Γιλντιρίμ που είχε τη στήριξη της κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η “μάχη” της Κυριακής δεν χωρούσε αμφισβήτηση, καθώς ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε διαφορά 770.000 ψήφων από τον αντίπαλό του και ποσοστό 54%. Μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από τις 13.000 ψήφους οι οποίες είχαν οδηγήσει τον Ερντογάν να πιέσει για επανάληψη των εκλογών.

Η νίκη Ιμάμογλου ήταν ξεκάθαρη και από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όλοι περίμεναν την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος φημολογείται ότι αντιμετωπίζει διάφορα προσωπικά θέματα εκτός των άλλων, δεν ήθελε να χάσει από τον έλεγχό του ένα “δυνατό” κέντρο όπως είναι η Κωνσταντινούπολη. Η πίκρα του ήταν φανερή, ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον πολιτικό του αντίπαλο για τη νίκη του, μέσα από ανάρτησή του στα social media.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα. Εύχομαι τα αποτελέσματα των εκλογών ανανέωσης του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να είναι επωφελή για την Κωνσταντινούπολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τις 21:00 και την οριστική απώλεια της πόλης από τον έλεγχο του κόμματός του, AKP, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια.

Κάλεσμα συνεργασίας από τον Ιμάμογλου

Αν και προέρχεται από αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε ενωτικός, δείχνοντας πρόθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση Ερντογάν. “Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας. Να εργαστούμε μαζί για να υπηρετήσουμε την Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του μετά τη νίκη του. Μάλιστα, τόνισε ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο για να του παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό του για την Κωνσταντινούπολη.

Πανηγυρισμοί στην Κωνσταντινούπολη

Mετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι οπαδοί και ψηφοφόροι του Εκρέμ Ιμάμογλου ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης πανηγυρίζοντας για τη νίκη. Εξάλλου, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επικράτησε καθαρά έναντι του Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ιμάμογλου έκανε δικές του 28 από τις 39 γειτονιές της πόλης. Συγκριτικά με τις πρώτες εκλογές που ακυρώθηκαν, αύξησε τα ποσοστά του κατά 5.2% κερδίζοντας 630.000 ψήφους. Στον αντίποδα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν, με 230.000 ψηφοφόρους να μην τον προτιμούν σε αντιστοιχία με την κάλπη του Μαρτίου. Συνολικά, ο Ιμάμογλου πήρε το 54.03% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά 777.000 τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments