Άποψη

Ας τιμωρήσουμε τους τοξικούς πολιτικούς

Ας τιμωρήσουμε τους τοξικούς πολιτικούς
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, θέτει ορισμένα ερωτήματα στους ψηφοφόρους και αναδεικνύει το καθήκον και τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι πολίτες ενώπιον της κάλπης.

Ας μιλήσουμε για πολιτικό πολιτισμό. Ας σκεφτούμε εμείς οι πολίτες αν θέλουμε ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον, τοξικά κόμματα και τοξικούς πολιτικούς ή αν προτιμάμε ένα περιβάλλον ήπιο, πολιτισμένο, ένα περιβάλλον που προάγει τη δημοκρατία, τις συναινέσεις και τις συνεργασίες. Ένα περιβάλλον ζωντανό, έντονο, αλλά όχι χυδαίο. Ένα περιβάλλον που θα διακρίνεται για τις αντιπαραθέσεις ιδεών, επιχειρημάτων και προγραμμάτων ή ένα περιβάλλον, στο οποίο θα κυριαρχούν οι προσωπικές αντεγκλήσεις, ύβρεις, προσβολές.

Ας αποφασίσουμε εμείς οι πολίτες τι θέλουμε και μπορούμε να το επιβάλουμε. Η δύναμη του πολίτη είναι πολύ ισχυρή. Όχι του μεμονωμένου βεβαίως, αλλά του πολίτη που δρα συλλογικά. Το είδαμε μετά τις ευρωεκλογές. Τα κόμματα αναπροσάρμοσαν τις τακτικές τους σε μία προσπάθεια να κερδίσουν την ψήφο στις εθνικές εκλογές. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Το πρώτο και αποτελεσματικότερο, να μην βάλουμε σταυρό σε τοξικούς πολιτικούς, οι οποίοι καλλιεργούν το μίσος, το διχασμό και την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών. Πολιτικών που τρέφονται από το μίσος και την αντιπαράθεση.

Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδοκιμάσουμε πολιτικές πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλουν τη νοημοσύνη μας, τον πολιτικό πολιτισμό μας και τορπιλίζουν την ομαλότητα. Σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα social media προσφέρουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε συμπεριφορές ή να επιδοκιμάσουμε. Ας τα χρησιμοποιήσουμε, ας εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τους κήρυκες του μίσους και του διχασμού. Όποιοι κι αν είναι αυτοί σε οποιοδήποτε κόμμα κι αν βρίσκονται.

Η υποχρέωσή μας, το καθήκον μας και η ευθύνη μας ως πολιτών (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) είναι μεγάλη και καθοριστική. Ιδίως σε μία περίοδο όπως τούτη, που τα εθνικά μας θέματα απαιτούν ομοψυχία στο εσωτερικό μέτωπο. Γιατί το ενωμένο, το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι η μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη απέναντι στον εξωτερικό κίνδυνο. Ευτυχώς τα κόμματα έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και επιχειρούν (χωρίς να το καταφέρνουν πάντα δυστυχώς) να αφήνουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και εκείνοι οι τοξικοί πολιτικοί, που τα εκμεταλλεύονται κατά κόρον. Ε, λοιπόν όταν πάμε στην κάλπη ας τιμωρήσουμε αυτούς τους τοξικούς πολιτικούς. Χωρίς καμία δόση υπερβολής είναι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments