Οικονομία

Bitcoin: Άλμα στην τιμή του – Ανήλθε σε υψηλό 18 μηνών

Bitcoin: Άλμα στην τιμή του – Ανήλθε σε υψηλό 18 μηνών
Bitcoin: Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έχει καταγράψει κατακόρυφη άνοδο στην τιμή του και μάλιστα από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 240%.

Bitcoin: Το μπίτκοϊν αποτελεί στη βάση του ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source protocol). Κατά συνέπεια, ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού είναι δημόσιος και διαθέσιμος σε όποιον επιθυμεί να ελέγξει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του. Η ανωτέρω αρχή επιτρέπει σε οποιονδήποτε την ελεύθερη και δωρεάν αντιγραφή και ανάπτυξη δικού του λογισμικού βασισμένου στο υπάρχον.

Το λογισμικό αποτελεί μία μέθοδο για την επίτευξη των παρακάτω κύριων στόχων:

  • Θέσπιση κριτηρίων παραγωγής και συναλλαγής των ανταλλάξιμων μονάδων του λογισμικού (bitcoins),
  • Διατήρηση των πληροφοριών ιδιοκτησίας των μονάδων των bitcoin που έχουν ήδη παραχθεί,
  • Δυναμική επιβεβαίωση της εγκυρότητας των παραπάνω, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής οντότητας ελέγχου, πιστοποίησης ή διακρίβωσης.

Η χρήση του λογισμικού είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε όλες τις χώρες του κόσμου, εφόσον υπάρχει σύνδεση στο internet. Η βασική λειτουργία του λογισμικού έγκειται στην εκτέλεση συναλλαγών bitcoins και την αναμετάδοση πληροφοριών ανάμεσα σε κόμβους και την επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους για το υπόλοιπο δίκτυο.

Bitcoin: Άλμα στην τιμή του – Ανήλθε σε υψηλό 18 μηνών

Το Bitcoin κατέγραψε άλμα σε υψηλό 18 μηνών την Τετάρτη, μια άνοδος που σύμφωνα με αναλυτές προκλήθηκε από νευρικούς χρηματιστές που αναζητούσαν ασφάλεια σε εναλλακτικές επενδύσεις και τις προσδοκίες ότι το Libra της Facebook θα μπορούσε να καταστήσει τα κρυπτονομίσματα κυρίαρχο ρεύμα. Η αξία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος του κόσμου έχει καταγράψει άλμα από τον Απρίλιο και χθες κινείτο κοντά στα 13.000 δολάρια. Από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 240%, αν και παραμένει κάτω από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 20.000 δολαρίων.

  • Οι επενδυτές έχουν στραφεί και πάλι στα ψηφιακά νομίσματα ύστερα από ένα δύσκολο 2018

Το Bitcoin καταγράφει άνοδο για οκτώ συνεχείς συνεδριάσεις. Και τώρα η Facebook ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το δικό της κρυπτονόμισμα, το Libra, έως τα τέλη του Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανακοίνωση η Facebook αυτό τον μήνα αναβίωσε το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά νομίσματα, ενώ το γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια αποτελεί έναν ακόμα λόγο για την αύξηση της τιμής του Bitcoin.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι επωφελείται από κάποιες ροές, από τις οποίες ευνοείται και ο χρυσός», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets. «Γίνονται όλα αυτά με το Libra, τα οποία ανανεώνουν το ενδιαφέρον για το bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα είναι και πάλι στη μόδα». Πρόσθεσε, ωστόσο, οι κινήσεις των επενδυτών που αγοράζουν το bitcoin έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να διατηρούν τα επιτόκια κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μέσω και των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Το Bitcoin διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 12.430 δολάρια στην πλατφόρμα συναλλαγών Bitstamp αφού ανήλθε νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 12.935 δολαρίων.

Η αξία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος έχει εκτοξευθεί κατά 150% από τις αρχές Μαΐου, ενώ μεγάλη άνοδο έχουν καταγράψει και άλλα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα όπως το ether της Ethereum και το XRP της Ripple.

Πώς παράγονται τα Bitcoin και τι είναι το mining

Με λίγα λόγια: Το bitcoin επειδή είναι αποκεντρωμένο, χρειάζεται τη συνεισφορά τυχαίων υπολογιστών από όλον τον πλανήτη για να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές που γίνονται παγκοσμίως. Αυτή η διαδικασία απαιτεί συνολικά τεράστια υπολογιστική δύναμη. Νέα bitcoin εκδίδονται κάθε δέκα λεπτά τα οποία δίνονται ως ανταμοιβή σε αυτούς που συνεισφέρουν στην επιβεβαίωση των συναλλαγών, ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός. Αυτοί που επιβεβαιώνουν συναλλαγές ώστε να εισπράξουν κάποια ανταμοιβή ονομάζονται miners και η διαδικασία mining, αντίστοιχα.

Κάθε συναλλαγή που γίνεται με Bitcoin περνάει από έλεγχο εγκυρότητας και έπειτα τοποθετείται σε ένα block μαζί με άλλες ολοκληρωμένες συναλλαγές. Κάθε μπλοκ που δημιουργείται έχει άμεση σχέση με το αμέσως προηγούμενο άλλα και με όλα τα υπόλοιπα μπλοκ. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια αλυσίδα από μπλοκ (block chain). H σχέση κάθε νέου μπλοκ με τα προηγούμενα καθορίζεται από έναν μαθηματικό αλγόριθμο, ο οποίος όμως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί.

Κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο μπλοκ τότε αυτόματα δημιουργείται και ένας αριθμός νέων Bitcoin τα οποία μοιράζονται σε αυτούς που θα έχουν λύσει τον αλγόριθμο ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός, αυτή η διαδικασία ονομάζεται Mining.

Όσο μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής υπολογιστικής δύναμης διαθέσει κάποιος για τη λύση του αλγορίθμου τόσο μεγαλύτερο ποσοστό από τα καινούργια bitcoin που δημιουργούνται θα πάρει. Για παράδειγμα, κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με το bitcoin mining και έχει πολλά miners (GPU που έχουν τροποποιηθεί ώστε να λύνουν τον αλγόριθμο) θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι “της πίτας” των καινούργιων bitcoin που βγαίνουν στη κυκλοφορία από κάποιον που έχει μόνο ένα miner.

Ο αριθμός των bitcoin που δημιουργούνται με κάθε νέο block μειώνεται πολύ ελαφρά κάθε φορά. Μέσα σε 4 χρόνια τα bitcoin που δημιουργούνται με κάθε νέο block πέφτουν στο μισό. Τα τελευταία bitcoin θα δημιουργηθούν το 2140. Τότε ο συνολικός αριθμός των bitcoin που υπάρχουν θα είναι 21 εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments