Πως Να

Πανελλήνιες 2019: Πώς μπορώ να δω το γραπτό μου

Πανελλήνιες 2019: Πώς μπορώ να δω το γραπτό μου
Πανελλήνιες 2019: Πολλοί μαθητές κάθε χρόνο πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί με τη βαθμολογία που έλαβαν. Δείτε πώς μπορεί ένας μαθητής να δει το γραπτό του.

Πανελλήνιες 2019: Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (28/6/19) οι βαθμολογίες των υποψήφιων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι βαθμοί είναι αναρτημένη και στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, κάθε χρόνο πολλοί είναι οι μαθητές που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μια μικρή αυτοψία στο γραπτό ή τα γραπτά που έχουν τις αμφιβολίες τους, μετά τις ανακοινώνεις των βαθμολογιών.

Πανελλήνιες 2019: Πώς μπορώ να δω το γραπτό μου

Η διαδικασία για να δει κανείς το γραπτό του ορίζεται βάσει της νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες να καταθέσουν αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν. Εκτός της σχετικής αίτησης, παράλληλα θα πρέπει να συνυποβληθεί και ένα παράβολο το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» με κωδικό «1390» (ποσού 80 ευρώ) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιμίων. Η όλη διαδικασία γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή εάν το επιθυμεί ο ίδιος το παρών μπορεί να δώσει και κηδεμόνας του. (Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο του 2018)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

  • Να αναγνώσουν την φωτοτυπία του γραπτού τους
  • Να κρατήσουν σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις τους
  • Οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν:
  • Να βγάλουν φωτογραφίες ή βίντεο το γραπτό τους
  • Να πάρουν τη φωτοτυπία του γραπτού τους

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρών είναι ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης ΔΕ ή του Γραφείου ΔΕ ή ΕΕ, ενώ μετά την λήξη της επίδειξης ο υποψήφιος πρέπει να υπογράψει στην αίτηση που έχει υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του.

Πανελλήνιες 2019: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει, η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων θα ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι, τη μεθεπόμενη ημέρα της εξέτασης. Θα έχει προηγηθεί, ωστόσο, η πειραματική βαθμολόγηση που θα πραγματοποιείται το απόγευμα της επόμενης ημέρας από την εκάστοτε εξέταση των Πανελληνίων 2019. Κατά την πειραματική βαθμολόγηση οι βαθμολογητές μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τα θέματα των εξετάσεων από την Κεντρική Επιτροπή που θα διατυπώνονται γραπτά.

Πού καταλήγουν τα γραπτά από τις Πανελλήνιες

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της βαθμολόγησης και του ελέγχου για τη σωστή ηλεκτρονική καταχώριση των βαθμών, «τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων παραδίδονται από την Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου (ΒΚ) στο Διευθυντή της οικείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φυλάσσονται στο οικείο ΒΚ ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από αυτόν, μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται». Στην ίδια απόφασή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε μια ειδική περίπτωση που αφορά στην εμπλοκή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στο σχετικό σημείο τονίζεται ότι το «το ΙΕΠ μπορεί, για ερευνητικούς και παιδαγωγικούς λόγους, να ζητήσει από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείγματα γραπτών δοκιμίων υποψηφίων, τα οποία παραλαμβάνει με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, και καταστρέφει με πράξη του στο τέλος Μαΐου του επόμενου σχολικού έτους». Τα συγκεκριμένα δείγματα γραπτών των Πανελληνίων, πάντως, είναι φωτοαντίγραφα και δεν φέρουν το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments