Άποψη

Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η κάλπη της Κυριακής.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη θέση φαίνεται να έχουν καπαρωθεί. Στις υπόλοιπες ενδέχεται να υπάρξουν ανακατατάξεις, ενώ εκπλήξεις μπορεί να κρύβει η κάλπη για τον αριθμό των κομμάτων. Εκεί που θεωρούσαν οι δημοσκόποι ότι θα μπουν από πέντε ως εφτά, ξαφνικά στην τελευταία δημοσκόπηση ξεπρόβαλε (έστω και με πολύ μικρές πιθανότητες και στο άνω άκρο της διακύμανσης) ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων.

Δεν θεωρείται σίγουρη ούτε η αυτοδυναμία, παρά τα σενάρια που κατασκευάζουν οι δημοσκόποι. Οι ίδιοι δίνουν στις δημοσκοπήσεις τους και ποσοστά με τα οποία δεν προκύπτει αυτοδυναμία, αλλά δεν κάνουν κατανομή εδρών με αυτά. Αν δε, η κάλπη βγάλει τη μεγάλη έκπληξη των οκτώ κομμάτων στη Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα (στην περίπτωσή μας η Νέα Δημοκρατία) θα πρέπει να πάρει στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο από 39%. Αν, όμως, τα κόμματα είναι επτά και το ποσοστό όσων θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου πέριξ του 6% (όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις), τότε για την αυτοδυναμία απαιτείται το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει 37,5% με 38% και άνω.

Όμως, ποιοι είναι εκείνοι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα;

Μήπως οι συνταξιούχοι; Όχι, όπως δείχνουν τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μπορεί ναι ένα μέρος αυτών. Οι μισθωτοί; Ναι, οι νεώτεροι. Αλλά για να μην σας κρατάμε σε αγωνία θα σας αναφέρουμε ότι από τη μελέτη της σύνθεσης των αναποφάσιστων προκύπτει ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης εξαρτάται από τις γυναίκες και μάλιστα τις νέες γυναίκες ως 44 ετών.

Όπως έδειξε δημοσκόπηση που ερεύνησε τη σύνθεση των αναποφάσιστων, το 65% των ψηφοφόρων με βάση το φύλο είναι γυναίκες και το 35% άνδρες. Προχωρώντας περαιτέρω και κάνοντας την κατανομή των αναποφάσιστων με κριτήριο την ηλικία, διαπίστωσε ότι το 68% είναι ως 44 ετών. Συμπέρασμα, οι γυναίκες ως 44 ετών είναι αυτές που πρωτίστως θα κρίνουν αν υπάρξει αυτοδυναμία, καθώς και τα τελικά ποσοστά, που θα πάρουν τα κόμματα. Η δεύτερη ομάδα που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι οι άνδρες ως 44 ετών.

Όποιο κόμμα καταφέρει να τους γοητεύσει θα καρπωθεί και ένα μεγάλο μέρος των ψήφων τους. Τέλος, ξέρετε τι μου προκαλεί εντύπωση; Τα κόμματα δεν επικεντρώνουν την επικοινωνιακή καμπάνια τους στους νέους και δη στις νέες γυναίκες…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments