Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Βλέπουν “ναυάγιο” και στην αυριανή Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύνοδος Κορυφής: Βλέπουν “ναυάγιο” και στην αυριανή Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Σύνοδος Κορυφής: Την απαισιοδοξία του για την έκβαση της αυριανής συνόδου κορυφής εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Ιταλία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

Σύνοδος Κορυφής: Για αύριο στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η επανέναρξη της Συνόδου Κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ποιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποιος ο νέος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και ποιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, τα μηνύματα περί συμφωνίας είναι πλήρως απαισιόδοξα, δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής παρά το γεγονός ότι διήρκεσε 20 ολόκληρες ώρες και 45 λεπτά δεν κατάφερε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Και αφού έσπασε κάθε ρεκόρ, ακόμη και αυτό της 17ωρης διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα το 2015, θα επανέλθει αύριο με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, να μην φαίνεται και πολύ αισιόδοξος πως θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο κ. Ρούτε τόνισε πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι σίγουρο πως αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί εντέλει κάποια απόφαση. Παράλληλα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον συμπατριώτη του, Φρανς Τίμερμανς να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε υπογραμμίζοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Η Ιταλία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης τάχθηκαν κατά του Τίμερμανς

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τόνισε πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που τάχθηκαν κατά του διορισμού του Φρανς Τίμερμανς στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό πως κ. Μοραβίέτσκι και ο Φρανς Τίμερμανς είχαν έντονες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες είναι τόσο μεγάλες και πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα επιτευχθεί συμφωνία στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Ακόμη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμβιβασμών ανάμεσα στις χώρες και τόνισε πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης. Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, από την πλευρά της δήλωσε ότι η πρόταση για την κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε παταγωδών σήμερα, δεν είναι έχε καμία ισορροπία. «Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τόνισε ότι «όλα είναι ανοικτά» και πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για κάτι ακόμη και επισήμανε ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν γιατί όλοι οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν τις εργασίες. Τέλος, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, τόνισε πως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες ήταν ορθή καθώς η αντιπολίτευση ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments