Άποψη

Εκεί παίζεται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Εκεί παίζεται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Η Άννα Καραβοκύρη γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τα στοιχεία που θα κρίνουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο εκλογικός νόμος για την κατανομή των εδρών των κομμάτων είναι σύνθετος και προβλέπει ιδιαίτερες εξισώσεις σχετικά με την αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ορίζει πως η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από την ποσοστιαία διαφορά που θα έχει με το δεύτερο κόμμα αλλά από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πιο απλά, για κάθε κόμμα που δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3%, το πρώτο κόμμα θα κερδίζει πόντους.

Ο ισχύον εκλογικός νόμος προβλέπει πως για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα αν η ΝΔ χρειάζεται σε απόλυτο αριθμό το 40,4% του εκλογικού σώματος για να έχει αυτοδυναμία με την συνάρτηση των μικρών κομμάτων αρχίζει σταδιακά να πέφτει το ποσοστό. Έτσι, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φτάσει το 8%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας «πέφτει» στο 37,2%, καθώς 8 επί 0,4% μας κάνει 3,2%, το οποίο αφαιρούμε από το 40,4%. Αν τα εκτός Βουλής κόμματα να πλησιάσουν το 15%, που σημαίνει πως πιθανόν η αυτοδυναμία να κριθεί περίπου στο 36%.

Ωστόσο σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας η ΝΔ δείχνει να έχει “κλειδώσει” την αυτοδυναμία έστω και οριακά με την εκλογή 151 βουλευτών. Ειδικότερα:

  • Διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ, έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Marc.
  • Προβάδισμα 12 μονάδων υπέρ της ΝΔ έδειξε η  Κάπα Research ενώ η MRB μείωσε την διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5%.
  • Η Public Issue έδειξε διαφορά 15,5% και αυτοδυναμία από 158 έως και 173 εδρών για την ΝΔ.
  • Η Pulse έδειξε την ΝΔ μπροστά με 8 μονάδες και η Rass κατέγραψε διαφορά 11,7 μονάδων.

Σύμφωνα με τις παραπάνω δημοσκοπήσεις η ΝΔ μπορεί να πάρει απο 151 ως 165 έδρες. Αντίστοιχα στην δημοσκόπηση της Public Issue (Πολιτικό Βαρόμετρο Ιουλίου) η διαφορά ήταν στο 15,5% (ΝΔ: 42,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27%) και η  αυτοδυναμία από 158 έως και 173 εδρών για την ΝΔ. Η Pulse έδειξε την ΝΔ μπροστά με 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36%-28%) και επίσης καθαρή αυτοδυναμία. Ομοίως η Alco και η  Metron Analysis έδωσαν ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ και αυτοδυναμία με την κατάκτηση απο 155 ως 165 εδρών.

Με βάση της τελευταία δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ –  λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών της Κυριακής – η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και η επόμενη Βουλή θα είναι 7κομματική. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7% έναντι 24,7% και αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή καθώς μπαίνουν και ΜέΡΑ 25, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή.  Αναλυτικά:

  •                 ΝΔ: 35,7%
  •                 ΣΥΡΙΖΑ 24,7%
  •                 ΚΙΝΑΛ 6,1%
  •                 ΚΚΕ 5,1%
  •                 ΧΑ: 3,5%
  •                 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,4%
  •                 ΜΕΡΑ 25 3%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments