Άποψη

Όλα όσα θα συμβούν μετά την 7η Ιουλίου, ημέρα με την ημέρα

Όλα όσα θα συμβούν μετά την 7η Ιουλίου, ημέρα με την ημέρα
Η Άννα Καραβοκύρη γράφει στο blog της στο pagenews.gr για όλα όσα έπονται των εκλογών της Κυριακής.

Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου αναμένεται να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν την ΝΔ να έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η 8η Ιουλίου θα βρει τη ΝΔ αυτοδύναμο κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μπροστά του ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Την επόμενη ημέρα, στις 9 Ιουλίου το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο και πιθανότητα την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Βουλή αναμένεται να ανοίξει στις 17 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών όλων των κομμάτων. Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων. Στις 19 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Ιουλίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

“Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή νομοτεχνική προετοιμασία, προκειμένου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο κάθε υπουργός ξεχωριστά να παραλάβει έναν φάκελο με νομοθετήματα, τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργο σε ορίζοντα εξαμήνου”, έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Βουλή το καλοκαίρι θα παραμείνει ανοιχτή προκειμένου η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να επιταχύνει το κυβερνητικό της έργο και τα πρώτα κρίσιμα νομοσχέδια να κατατεθούν και να ψηφισθούν άμεσα.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή η νέα κυβέρνηση θα έχει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων» και θα προβλέπει την άμεση θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο νομοσχέδιο που σκοπεύει η ΝΔ να καταθέσει προς ψήφιση είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος το τρίτο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Δήμοι και Περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο κινδυνεύουν με παράλυση καθώς η έλλειψη πλειοψηφίας των δημάρχων και περιφερειαρχών, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και οδηγεί σε ακυβερνησία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αυξημένες αρμοδιότητες για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments