Άποψη

Νίκησε ο Μητσοτάκης δεν “έχασε” ο Τσίπρας…

Νίκησε ο Μητσοτάκης δεν “έχασε” ο Τσίπρας…
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε απόλυτα σε όλους τους στόχους της κατά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Αναδείχτηκε πρώτο κόμμα και πέτυχε την αυτοδυναμία. Συνολικά η νίκη της μπορεί να χαρακτηριστεί σαρωτική. Επικράτησε στην μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων, σάρωσε στις Περιφέρειες, πέτυχε μεγάλη νίκη στην κάλπη των ευρωεκλογών και επισφράγισε τη μεγάλη νίκη της στις εθνικές εκλογές.

Αυτή η τετραπλή νίκη δεν έχει προηγούμενα στη σύγχρονη πολιτική ζωή της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λυμένα τα χέρια του στο εσωτερικό για να εφαρμόσει την πολιτική που επιθυμεί χωρίς να χρειαστεί να την παζαρέψει με οπουδήποτε σύμμαχο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι από τους χαμένους των εκλογών. Η ήττα του είχε προκύψει στις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό πολύ πάνω από κάθε πρόβλεψη αγγίζοντας το 32%, περίπου μόνο δυο μονάδες κάτω από το ποσοστό νίκης στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 20015. Κατάφερε να μειώσει το ποσοστό της διαφοράς σε σχέση με τις πρόσφατε ευρωεκλογές και να εγκατασταθεί στο κέντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Στο εξής έχει τα χέρια του λυμένα να κινηθεί προς την λεγόμενη Κεντροαριστερά πιέζοντας ακόμα περισσότερα το ΚΙΝΑΛ.

Τα δυο μεγάλα κόμματα έφτασαν σε αθροιστικό ποσοστό στο 70%.

Ένας νέος δικομματισμός έχει ήδη δημιουργηθεί. Τη θέση του ΠΑΣΟΚ παίρνει οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Ζάππειο ουσιαστικά προανήγγειλε την περαιτέρω δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ να και το όνομα που θα έχει η η παράταξη είναι μάλλον ανοικτό. Ο αρχηγός θα συνομιλεί απευθείας με το διευρυμένο κομματικό ακροατήρια όπως το έκανε παλιότερα ο Αντρέας Παπανδρέου.

Στα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος η διαφαινόμενη (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) αποτυχία της ναζιστικής “Χρυσής Αυγής” να εισέλθει εκ νέου στην Βουλή. Την θέση της καταλαβαίνει μια ηπιότερη εκδοχή της, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να καρπωθεί την όποια αντιμνημονιακή ψήφο και παρέμεινε στα ίδια ποσοστά καταγράφοντας μια στασιμότητα. Στην υπόλοιπη Αριστερά το προσωποπαγές MΕΡA25 του Γιάνη Βαρουφάκη μπήκε στην Βουλή. Ζητούμενο είναι αν θα κινηθεί σε καθαρά αντιμνημονιακή, αριστερή κατεύθυνση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments