Άποψη

Οι «καυτές» προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι «καυτές» προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Άννα Καραβοκύρη γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τις δοκιμασίες που έχει να ξεπεράσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να βγει αυτοδύναμη από την μάχη των εθνικών εκλογών, ο νέος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει άμεσα πολλές και σημαντικές προκλήσεις κατά την διακυβέρνηση της χώρας. Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης βρίσκεται η κατάσταση στην δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς έχει λήξει η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τον διορισμό τους. Άμεσα ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να ρίξει το “βάρος” του στα Εξάρχεια και στα ζητήματα ασφάλειας, δεδομένου ότι υπήρξε κύρια προεκλογική του δέσμευση. Οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ για να σταματήσει την παραβατικότητα και την ανομία όπως είχε υποσχεθεί και για να υπάρξει ένα γενικευμένο κλίμα ασφάλειας.

Μάλιστα, η ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει ισχυρότερη αστυνόμευση και ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με νέες δυνάμεις.  Επίσης, στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η αλλαγή της δομής του δημοσίου όπου σε συνδυασμό με την επαναφορά του κανόνα ένα προς πέντε μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του σκληρού πυρήνα του διοικητικού μηχανισμού.

Όσον αφορά την οικονομία, η νέα κυβέρνηση σε λίγους μήνες από τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους συνταξιούχους.

  • Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του όσον αφορά την χορήγηση της 13ης σύνταξης δεδομένου ότι αυτή δόθηκε νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προεκλογικό επίδομα.
  • Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα του αφορολόγητου καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση ψήφισε την τελευταία ημέρα της λειτουργίας της Βουλής την μη περικοπή του από την 1η Ιανουαρίου 2020.
  • Ανοικτό επίσης παραμένει και το ζήτημα των φορολογικών συντελεστών. Οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Πολύ σύντομα πάντως οι θεσμοί θα κληθούν να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Ήδη στη σημερινή συνεδρίαση του  Eurogroup βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή το ελληνικό πρόγραμμα έτσι όπως διαμορφώνεται μετά από τις ελαφρύνσεις που θέσπισε κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος από τους πολίτες μένει να δούμε αν θα ζητήσει περίοδο χάριτος από τους ξένους δανειστές για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα της Άννας Καραβοκύρη εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments