Πολιτική

Guardian για Μητσοτάκη: «Δυναμικό ξεκίνημα, θέλει να μεταμορφώσει την Ελλάδα»

Guardian για Μητσοτάκη: «Δυναμικό ξεκίνημα, θέλει να μεταμορφώσει την Ελλάδα»
Guardian: Αποθεωτικά σχόλια από τη βρετανική εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τις πρώτες μέρες του ως πρωθυπουργός. Οι αναφορές στα πρώτα μέτρα, όπως οι κλούβες και οι μη προσλήψεις συγγενών, οι κρίσιμοι φόροι και ο Αλέξης Τσίπρας που είναι έτοιμος για σκληρή αντιπολίτευση.

Για ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα κάνει λόγο ο Guardian σε μακροσκελές κείμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πρώτες μέρες του στην κυβέρνηση. Οι πρώτες οδηγίες, η Βουλή που δεν κλείνει, οι καταξιωμένοι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες βρίσκονται στο επίκεντρο του κειμένου.

Επιπλέον, o Guardian κάνει εκτενή αναφορά στις κλούβες που… εξαφανίστηκαν από το Μαξίμου, στο τέλος στις προσλήψεις συγγενών, στο φθηνότερο νοίκι των γραφείων του κόμματος.

Αναλυτικά ορισμένα από τα βασικά κομμάτια του κειμένου του Guardian για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

 • «Ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός έκανε δυνατό ξεκίνημα»
 • «Αναλαμβάνοντας την εξουσία τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και νομοσχέδια πρέπει να κατατεθούν»

Στη συνέχεια, ο Guardian κάνει αναφορά στις πρώτες οδηγίες που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του. «Μέχρι την Τετάρτη, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη με καταξιωμένους πολιτικούς, τεχνοκράτες και πρώην σοσιαλιστές μεταρρυθμιστές συνεδρίασε για πρώτη φορά, η φιλοσοφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης έχει πιο ξεκάθαρη: οι υπουργοί δεν θα θέτουν μόνο στόχους, αλλά θα επιβλέπονται επίσης.

Μπροστά τους υπήρχαν μπλε φάκελοι που περιείχαν στόχους- ορόσημα. Οπως σε κάθε καλή επιχείρηση, θα πρέπει να γίνονται αναφορές προόδου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόφαση Μητσοτάκη για τις κλούβες στο Μαξίμου

 • «Σε μια εποχή που η εικόνα είναι το παν ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νέο τόνο έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, με συχνά πάνω- κάτω, υπό τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα. Κλούβες και κάγκελα, που αντιπροσώπευαν τον φόβο της κυβέρνησης Τσίπρα για διαδηλώσεις, αφαιρέθηκαν»,
 • «Για πολλούς Ελληνες, το νέο στιλ δεν είναι απλά συμβολικό. Βλέπουν την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση ως την αρχή μιας νέας εποχής, το πέρασμα ενός ψυχολογικού κατωφλιού έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης υπό τη λιτότητα, μνημόνια, ομάδες εξτρεμιστών και τη σχεδόν χρεοκοπία στην αιχμή της ευρωπαϊκής κρίσης»

Ο Μητσοτάκης έβαλε τέλος στις προσλήψεις συγγενών

 • «Ευνοιοκρατία, νεποτισμός, πολιτική προστασία και σπατάλες έχουν κατηγορηθεί για την αμείλικτη διολίσθηση της χώρας προς την οικονομική κατάρρευση. Με επίγνωση του ρόλου του κόμματός του στο δράμα- η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία για δεκαετίες- μία από τις πρώτες ενέργειες του Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα ήταν να απαγορεύσει τον διορισμό συγγενών από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ενας κανόνας, που είπε, θα είναι ο πρώτος που θα τηρήσει πιστά»
 • «Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι γιος του πρωθυπουργού και επιβλητικής φυσιογνωμίας του κόμματος, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως με αρκετούς Ελληνες ηγέτες, ο 51χρονος Κυριάκος είναι μέρος μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας. Αλλά η πολιτική ανέλιξή του δεν ήταν προκαθορισμένη. Η προοπτική ότι μια μέρα θα οδηγούσε τη ΝΔ σε μία σαρωτική νίκη φαινόταν απίθανο μόλις πριν από μερικά χρόνια»

Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στην πορεία του κ. Μητσοτάκη μέχρι την εκλογική νίκη. Σημειώνει την περίοδο που έζησε στο Λονδίνο, «μια εποχή στην οποία πολλοί φίλοι του αποδίδουν στη διαμόρφωση απόψεων που είναι αρκετά πιο προοδευτικές από των περισσοτέρων στη ΝΔ» και επισημαίνει ότι ήταν αουτσάιντερ όταν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος.

Ακόμη, αναφέρει την απόφαση του κ. Μητσοτάκη, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, να μεταφερθούν τα γραφεία του κόμματος από κτίριο με νοίκι 98.000 ευρώ σε κτίριο που κοστίζει 9.800 τον μήνα. Επίσης, σημειώνει ότι αυτά τα γραφεία είναι οικολογικά.

«Συνεργάτες του λένε ότι θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που παρότι βρέθηκε στο χείλος της αποβολής από την ευρωζώνη και ακόμη παρακολουθείται στενά από τους ξένους δανειστές, παραμένει βαθιά απρόθυμη να αλλάξει», σημειώνει ο Guardian.

Τα εμπόδια για τον Μητσοτάκη

 • «Η νέα κυβέρνηση επικρίθηκε για τη χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών, 5 ανάμεσα σε 50 υπουργούς. Οταν ρωτήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική, πλησίασε κάποιες που ήταν πολύ πιο διστακτικές να αναλάβουν υπουργεία από ότι οι άνδρες και ότι ελπίζει να διορίσει περισσότερες, όταν θα κάνει τον πρώτο ανασχηματισμό»
 • «Η πίστη του στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο ελπίζει ότι επενδυτές θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και να μειωθεί τα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας, έχει προκαλέσει φόβους ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι φυσικοί πόροι θα ξεπουληθούν στον μεγαλύτερη πλειοδότη. Λίγοι έχουν ξεχάσει ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέλυσε σχεδόν 5.000 ανθρώπους, υπό την εντολή των δανειστών για να επιβιώσει η Ελλάδα
 • «Επίσης έχουν υπάρξει κατηγορίες για κάποιους βουλευτές της ΝΔ για έντονες αντισημιτικές, ομοφοβικές απόψεις, παρότι ο Μητσοτάκης στήριξε τη νομοθεσία υπέρ των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου»

Οικονομία

 • «Οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, κλειδί στην προσέλκυση ψήφων, επίσης μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση. Μερικές ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η ΕΕ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθεί τους όποιους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς.
 • Η Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, παρότι ο Μητσοτάκης έχει πει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τέτοιους στόχους- ζουρλομανδύες».

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι το γεγονός πως  ηττήθηκε, δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει. Κάνοντας αναφορά στο 31,5% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ο Guardian σημειώνει «Μόλις η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει αντιδημοφιλή μέτρα, η αντιπολίτευση πιθανόν να είναι δεινή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι