Πολιτική

Μητσοτάκης στη Βρετανία: «Δεν θα κόβατε στα δύο την Ταπισερί – Ώρα να επανενωθούν τα Γλυπτά»

Μητσοτάκης στη Βρετανία: «Δεν θα κόβατε στα δύο την Ταπισερί – Ώρα να επανενωθούν τα Γλυπτά»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μητσοτάκης στη Βρετανία: «Δεν θα κόβατε στα δύο την Ταπισερί – Ώρα να επανενωθούν τα Γλυπτά»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Με άρθρο-παρέμβαση στον Guardian, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει τη μάχη για τα Γλυπτά μέσα στη Βρετανία: απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση του «δανεισμού», ζητά μόνιμη επανένωση στην Αθήνα και καλεί τη βρετανική πλευρά να κάνει το αποφασιστικό βήμα.

Μια νέα, ιδιαίτερα στοχευμένη παρέμβαση στη μακρά διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά μέσα από τις σελίδες του βρετανικού Guardian.

Και επιλέγει ένα επιχείρημα δύσκολο να αγνοηθεί από το βρετανικό κοινό: την Ταπισερί της Μπαγιέ.

Η παρουσία του εμβληματικού μεσαιωνικού έργου στη Βρετανία για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 1.000 χρόνια γίνεται το όχημα για να τεθεί ένα απλό ερώτημα: εάν κανείς δεν θα σκεφτόταν να κόψει την Ταπισερί στα δύο και να εκθέσει το μισό έργο στη Γαλλία και το άλλο μισό στο Λονδίνο, γιατί πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό αυτό που έχει συμβεί επί δύο αιώνες με τον Παρθενώνα;

Το επιχείρημα της Ταπισερί

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τόσο η Ταπισερί όσο και τα Γλυπτά δημιουργήθηκαν για να γίνονται αντιληπτά ως ενιαία έργα.

Στην περίπτωση του Παρθενώνα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: τα Γλυπτά δεν αποτελούν απλώς μία συλλογή αυτόνομων αρχαιοτήτων αλλά δημιουργήθηκαν ως αναπόσπαστα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ίδιου του μνημείου.

«Κανείς δεν θα διανοούνταν σοβαρά να κόψει στα δύο το σωζόμενο μέρος της Ταπισερί και να εκθέσει το ήμισυ στο Λονδίνο και το άλλο μισό στην Μπαγιέ», είναι στην ουσία το κεντρικό επιχείρημα που αναπτύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πάνω σε αυτή τη σύγκριση οικοδομεί ολόκληρη την ελληνική θέση: ο Παρθενώνας αποτελεί μια ειδική περίπτωση, επειδή πρόκειται για ένα μνημείο του οποίου η φυσική, αισθητική και νοηματική ενότητα έχει διασπαστεί.

Το καθαρό «όχι» στον δανεισμό

Εδώ βρίσκεται και το πολιτικά σημαντικότερο σημείο της παρέμβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία η οποία θα προϋποθέτει ότι αναγνωρίζει την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου πάνω στα Γλυπτά.

Ούτε αποδέχεται το σχήμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να «δανειστεί» τμήματα του Παρθενώνα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί καμία ρύθμιση που θα την υποχρέωνε να αναγνωρίσει κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών», αναφέρει.

Πρόκειται για σαφή οριοθέτηση της ελληνικής θέσης σε μια στιγμή κατά την οποία συνεχίζεται η συζήτηση για το ποια νομική και θεσμική φόρμουλα θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Ο Guardian αναφέρει ότι πηγές κοντά στις συνομιλίες αμφισβητούν ότι αυτές έχουν καταρρεύσει, αναγνωρίζουν όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των πλευρών.

Γιατί απορρίπτει το «μοντέλο Μπαγιέ»

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Nicholas Cullinan, είχε αναφερθεί στη συμφωνία για την Ταπισερί ως παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας που θα μπορούσε να προσφέρει ιδέες και για τον Παρθενώνα.

Ο Μητσοτάκης απαντά ότι οι δύο περιπτώσεις είναι θεμελιωδώς διαφορετικές.

Η Γαλλία δάνεισε την Ταπισερί ως ένα ενιαίο έργο και θα την παραλάβει ξανά ως ένα ενιαίο έργο.

Στον Παρθενώνα, αντίθετα, τμήματα ενός ήδη ενιαίου μνημείου αφαιρέθηκαν και σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα.

Επομένως, για την Αθήνα, το ζητούμενο δεν είναι ένας προσωρινός δανεισμός.

Είναι η μόνιμη επανένωση.

Το Μουσείο της Ακρόπολης στο κέντρο της ελληνικής πρότασης

Ο πρωθυπουργός επαναφέρει παράλληλα ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς: ότι υπάρχει πλέον στην Αθήνα ένας χώρος σχεδιασμένος ειδικά για την ολοκληρωμένη παρουσίαση των Γλυπτών.

Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα σωζόμενα τμήματα να παρουσιαστούν μαζί και σε άμεση οπτική σχέση με τον ίδιο τον Παρθενώνα.

Για τον Μητσοτάκη, συνεπώς, η επανένωση δεν αφορά μόνο το πού θα βρίσκονται τα Γλυπτά.

Αφορά το πώς μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως τμήματα του μνημείου για το οποίο δημιουργήθηκαν.

Η πίεση περνά και στο βρετανικό κοινό

Η παρέμβαση δεν απευθύνεται μόνο στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Απευθύνεται ευθέως στη βρετανική κοινή γνώμη.

Ο Μητσοτάκης επικαλείται δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιστροφής, ενώ 72% συμφώνησε ότι τα Γλυπτά γίνονται καλύτερα κατανοητά ως μέρος ενός ενιαίου συνόλου με τον Παρθενώνα.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να μεταφέρει το ερώτημα από το πεδίο μιας παραδοσιακής ελληνοβρετανικής διαφοράς σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό δίλημμα μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

Η πρόταση για μια νέα ελληνοβρετανική συμφωνία

Η Αθήνα, πάντως, δεν παρουσιάζει την επανένωση ως μια συμφωνία από την οποία η μία πλευρά θα κερδίσει και η άλλη θα χάσει.

Ο πρωθυπουργός προτείνει να αποτελέσει τη βάση μιας πολύ μεγαλύτερης πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκθέσεις, ανταλλαγές μεταξύ μουσείων, επιστημονική έρευνα και συνεργασία στη συντήρηση έργων τέχνης θα μπορούσαν, σύμφωνα με την πρότασή του, να αποτελέσουν το επόμενο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών.

«Μαζί θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο πολιτιστικής συνεργασίας», είναι το μήνυμα που στέλνει από τον Guardian.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη»

Το κλείσιμο του άρθρου είναι ταυτόχρονα πολιτικό μήνυμα προς το Λονδίνο.

Ο Μητσοτάκης συνδέει τον Παρθενώνα με τη γέννηση της δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της ενότητάς του, σε μια εποχή κατά την οποία οι δημοκρατικές αρχές δοκιμάζονται διεθνώς, θα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η ελληνική θέση συνοψίζεται σε μία φράση:

«Η Ελλάδα παραμένει έτοιμη».

Αυτό που απαιτείται πλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «πολιτική βούληση και θάρρος» ώστε μια διαφωνία δύο αιώνων να μετατραπεί σε πράξη πολιτιστικής συνεργασίας.

Η χρονική στιγμή της παρέμβασης έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Guardian καταγράφει ότι υπήρξαν δημοσιεύματα που παρουσίασαν τις συνομιλίες ως ευρισκόμενες κοντά σε κατάρρευση. Πηγές κοντά στη διαδικασία αμφισβήτησαν αυτή την εικόνα, χωρίς όμως να κρύψουν ότι παραμένει σημαντικό χάσμα. Το Βρετανικό Μουσείο, από την πλευρά του, δηλώνει ότι η θέση του και η διάθεσή του για συμφωνία δεν έχουν αλλάξει.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Μητσοτάκης ανεβάζει ξανά το ζήτημα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και, κυρίως, προσδιορίζει δημόσια τις ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Όχι αναγνώριση βρετανικής κυριότητας.

Όχι «δανεισμός» των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Ναι σε μια συμφωνία που θα οδηγεί στη μόνιμη επανένωσή τους στην Αθήνα και θα συνοδεύεται από μια ευρύτερη πολιτιστική συνεργασία με τη Βρετανία.

Και αυτή τη φορά το επιχείρημα απευθύνεται κατευθείαν στους Βρετανούς:

Αφού κανείς δεν θα διαμέλιζε την Ταπισερί της Μπαγιέ, γιατί να παραμένει διαμελισμένος ο Παρθενώνας;

Πηγή: pagenews.gr

Σοφία Χύτου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Σοφία Χύτου Αρχισυντάκτρια Πολιτικού Ρεπορτάζ
Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την επιμέλεια της πολιτικής ύλης, με καθημερινή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων και της κυβερνητικής δραστηριότητας. Διαπιστευμένη πολιτική συντάκτρια με πολυετή εμπειρία σε τηλεοπτικά, έντυπα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Διαθέτει εξειδίκευση στην πολιτική ανάλυση, τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου και τον συντονισμό δημοσιογραφικών ομάδων. Απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Δημοσιογραφίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο