Διεθνή

Έρευνα ΟΗΕ: Σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821 εκατομμύρια άνθρωποι το 2018

Έρευνα ΟΗΕ: Σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821 εκατομμύρια άνθρωποι το 2018
Έρευνα ΟΗΕ: Σοκάρουν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού, σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονταν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Έρευνα ΟΗΕ: Προκαλεί σοκ η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην έκθεση η οποία τιτλοφορείται ως: “Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο”, σημειώνεται η αύξηση των ανθρώπων που βρέθηκαν υπό καθεστώς πείνας το 2018. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821.6 εκατομμύρια άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 2018, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον του 2017 (811 εκατομμύρια) αλλά και του 2015, όταν και σημειώθηκε η τελευταία μειωμένη τιμή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που επισιτίζονταν είχε μειωθεί, κάτι που είχε οδηγήσει τον ΟΗΕ και τους άλλους οργανισμούς στο να θέσουν ως στόχο την επίτευξη ενός κόσμου στον οποίον όλοι θα έχουν πρόσβαση στη βασική τροφή έως το 2030. Τα νέα δεδομένα όμως, προκαλούν ανησυχία. «Για να προστατεύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές με τις οποίες θα εμποδίσουμε πάση θυσία τους δυσμενείς οικονομικούς κύκλους, αποφεύγοντας να ελαττώσουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες όπως τις φροντίδες υγείας και την εκπαίδευση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται η έκκληση των συντακτών της έκθεσης για έναν ριζικό και παράλληλα δομικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας πολιτικής, ώστε να συμπεριληφθούν οι άποροι και θα επιτευχθούν προσπάθειες για την ενσωμάτωση των προβληματισμών για την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή στις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας. συνεχίζοντας τη μάχη, ταυτόχρονα, εναντίον των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.

Τα δείγματα της έρευνας

Το πρόβλημα υποσιτισμού δεν εντοπίζεται μόνο στην Αφρική, αλλά αντίθετα πλήττει και άλλες ηπείρους. Στην Αφρική, το πρόβλημα αγγίζει το 20% του πληθυσμού. Δηλαδή, η πείνα “χτυπά” την πόρτα σε 1/5 ανθρώπους. Παράλληλα, το θέμα υπάρχει στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική (λιγότερο από 7%) και την Ασία (άνω του 12%). Εάν προστεθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε με εκείνον που έχει επισιτιστική ανασφάλεια, οι υπολογισμοί σοκάρουν. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υγιή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.

Σε κάθε ήπειρο, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στη Λατινική Αμερική. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής για την υλοποίηση του στόχο του 2030 προκειμένου να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σήμερα, 149 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτό το φαινόμενο. Το οξύμωρο είναι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο αριθμός των υπέρβαρων ανθρώπων που συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις περιοχές, ιδίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους ενήλικες.

Το 2018, περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα. Το 2016, 131 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, 207 εκατομμύρια έφηβοι και 2 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments