Διεθνή

Κομισιόν: Τα πρώτα… ανοίγματα της φον ντερ Λάιεν για να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο

Κομισιόν: Τα πρώτα… ανοίγματα της φον ντερ Λάιεν για να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο
Κομισιόν: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στάθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών λίγο πριν την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Κομισιόν και προσπάθησε να τους πείσει πως αξίζει τη θέση.

Κομισιόν: Μια «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρώτες 100 μέρες της θητείας της ως πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα συμβεί, όμως, μόνο εφόσον η Γερμανίδα πολιτικός καταφέρει να πείσει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να επικυρώσει τον διορισμό της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικός στόχος της φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της ήταν να πείσει τους αναποφάσιστους. Αυτοί που πάντως δεν πείστηκαν από τα λόγια της ήταν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι την αποδοκίμασαν έντονα όταν είπε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί νέα παράταση στο Brexit.

Μετά το τέλος της ομιλίας της αρκετοί Ευρωβουλευτές, αλλά όχι όλοι χειροκρότησαν όρθιοι την υποψήφια διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η ψηφοφορία για το αν θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος). Αξίζει να σημειωθεί πως για να λάβει η ψήφο εμπιστοσύνης η φον ντερ Λάιεν, απαιτείται πλειοψηφία 374 ευρωβουλευτών, την οποία η απερχόμενη υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δεν έχει εξασφαλισμένη. Η ψηφοφορία είναι μυστική, γεγονός που επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να παραβιάσουν την γραμμή των πολιτικών οικογενειών τους.

Κομισιόν: Ποιοι στηρίζουν την φον ντερ Λάιεν και ποιοι όχι

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει σίγουρα την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα την ψηφίσει και με τους 182 βουλευτές του. Οι φιλελεύθεροι – κεντρώοι του Renew Europe, με 108 βουλευτές, παράταξη στην οποία εντάχθηκαν οι μακρονικοί ευρωβουλευτές, διάκεινται μάλλον θετικά. Στην αντίπερα όχθη, οι σοσιαλιστές (154 έδρες) μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην ομάδα των Σοσιαλιστών, αυτοί που έχουν ξεκάθαρα αρνητική στάση εναντίον της είναι οι συμπατριώτες της, Γερμανοί ευρωβουλευτές του SPD, του εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Γερμανία δεν έχει βρεθεί στην προεδρία της Κομισιόν εδώ και 52 ολόκληρα χρόνια. Για τη ακρίβεια Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής έχει υπάρξει μόνο μία φορά, την στιγμή της δημιουργίας της και ήταν ο Βάλτερ Χαλστάιν (1958-1967). Οι Πράσινοι (74 έδρες) και η αριστερά (41 έδρες) έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του διορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο στρατόπεδο των Ευρωσκεπτικιστών τα πράγματα είναι πιο μοιρασμένα. Οι Συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές (62 έδρες, ανάμεσά τους και το πολωνικό PiS) διατηρούν την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις τους. Ωστόσο, η στάση τους μπορεί να αποβεί καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της φον ντερ Λάιεν.

Αντίθετα, η ομάδα της άκρας δεξιάς «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (73 έδρες, ανάμεσά τους η ιταλική Λέγκα, ο γαλλικός Συναγερμός για την Δημοκρατία και η γερμανική Εναλλακτική για την Γερμανία) δεν θα ψηφίσει υπέρ της. Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ανακουφισμένη που δεν θα έχει την υποστήριξή της. Εάν πάντως η ίδια αποτύχει δεν θα της δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στην περίπτωση αυτή στην διάθεσή του έναν μήνα για να παρουσιάσει νέο υποψήφιο, ο οποίος θα τεθεί υπό την κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο. Όμως αυτό θα απειλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση με θεσμική κρίση, την στιγμή που το Brexit παραμένει εκκρεμές.

Κομισιόν: Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» είπε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, υποσχόμενη τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα στον ορίζοντα του 2050. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να «απλώσει» την ομιλία της προς όλες τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου (συντηρητικούς, σοσιαλιστές, Πράσινους, φιλελεύθερους και αριστερά) και δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση του Brexit, εάν χρειασθεί.

«Είμαι έτοιμη για μία νέα παράταση στην ημερομηνία της αποχώρησης, εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερο χρόνο και για καλό λόγο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λίγες ώρες πριν από την αποψινή ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της. Αυτή της η δήλωση έγινε δεκτή με αρκετές αποδοκιμασίες από την πλευρά των Βρετανών ευρωβουλευτών υποστηρικτών του Brexit.

Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση». Η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη να σώζονται ζωές στην θάλασσα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα», είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ιδιαίτερα σημαντική όπως τόνισε είναι και η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της ακτοφυλακής, εξηγώντας ότι η δύναμη πρέπει να απαρτίζεται από 10.000 μέλη και να συγκροτηθεί πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, το 2024 το αργότερο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

«Από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 από τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», είπε για να προσθέσει: «Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας». Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», είπε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Τέλος, η φον ντερ Λάιεν έκανε εκτενή αναφορά στους τεχνολογικούς κολοσσούς, αναφέροντας πως «δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους «επειδή εκμεταλλεύονται το σύστημά μας». «Το ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη είναι μια χαρά, διότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή αγορά. Αλλά αν κάνουν αυτά τα κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια…δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments