Διεθνή

Τουρκία: Αδιάλλακτη η στάση της παρά τις κυρώσεις της ΕΕ

Τουρκία: Αδιάλλακτη η στάση της παρά τις κυρώσεις της ΕΕ
Τουρκία: Οι αποφάσεις των «28» δεν φαίνεται να πτόησαν αρκετά τη γειτονική χώρα, με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Στην αδιάλλακτη στάση της επιμένει η γειτονική χώρα, η οποία μάλιστα δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τις οποίες αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα, ενώ θα μειωθεί και η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου, το υπουργείο εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε τη δική του «απάντηση».

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας, η οποία διεμήνυσε θα συνεχίσει κανονικά τις ενέργειες της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας τονίσει πως το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες (15.07.2019) βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Θυμίζουμε πως στο συμβούλιο των «28» αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020». Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Τουρκία: «Προκλητικός» και ο Ερντογάν όσον αφορά τις κυρώσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω των γεωτρήσεων που κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την τρίτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, τόνισε πως έχουν ξεγελαστεί όσοι βρίσκουν δίκιο για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και των γεωτρήσεων.

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και σημείωσε ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments