Άποψη

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα και ταραγμένα νερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα και ταραγμένα νερά
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης σχολιάζει στο νέο του blog στο pagenews.gr την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά θα πούμε χρησιμοποιώντας μία φράση κλισέ, που τόσο αγαπούν οι δημοσιογράφοι τον τελευταίο καιρό. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για μετασχηματισμό του κόμματος προκαλεί αναταραχή (σεισμό θα έλεγαν όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχουν έντονες και ενδεχομένως αγεφύρωτες (ο χρόνος θα δείξει) διαφορές σε ορισμένες πλευρές του εγχειρήματος.

Ενώ όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμφωνούν στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, διαφωνούν σε άλλα δύο κεφαλαιώδη και καθοριστικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ο ιδεολογικός χαρακτήρας του νέου σχήματος, αν δηλαδή θα είναι αριστερό ή κεντροαριστερό και το δεύτερο ο οργανωτικός του χαρακτήρας.

Πάντως, τα δύο ζητήματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Αν είναι αριστερό για παράδειγμα θα είναι ένα κόμμα πιο ανοιχτό μεν από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα εκφράζει τις κεντροαριστερές δυνάμεις. Συνεπώς, θα πρέπει να βρει ένα άλλο σχήμα συνεργασίας με αυτές τις δυνάμεις. Επίσης, δεν θα πρόκειται για παράταξη για την οποία έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά για κόμμα. Επομένως δεν θα είναι πολυσυλλεκτικό το νέο σχήμα, ίσως ούτε πολυτασσικό, αν επιλεγεί η καθαρή αριστερή ιδεολογική ταυτότητα.

Αν η ιδεολογική ταυτότητα που θα επιλεγεί θα είναι κεντροαριστερή, τότε στο νέο σχήμα θα εκφραστούν και τα άλλα ιδεολογικά ρεύματα της κεντροαριστεράς. Συνεπώς θα είναι ένα ενιαίο σχήμα στο οποίο αριστερά και κεντροαριστερά θα έχουν την έκφρασή τους. Από τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα το δεύτερο σχήμα φαίνεται να είναι η επιλογή του.

Όμως, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις, αλλά και αντιδράσεις από εκείνες τις δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που επιλέγουν την καθαρή αριστερή ταυτότητα, δυνάμεις που και στο παρελθόν κρατούσαν τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ κλειστές για να μην αλωθεί -όπως έλεγαν ορισμένοι- από τους ΠΑΣΟΚους. Είναι δυνάμεις που προτιμούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα μικρό κόμμα και όχι να συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα και σχήμα ευρύτερο το οποίο δεν θα έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Τι θα συμβεί; Διακινδυνεύουμε μία πρόβλεψη. Θα συμβεί αυτό που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στην πολιτική. Όσοι επιλέξουν να αποχωρήσουν θα κινδυνεύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να έχουν την τύχη της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments