Οικονομία

Αναλήψεις από ΑΤΜ: Χρεώσεις «φωτιά» από σήμερα στις διατραπεζικές συναλλαγές

Αναλήψεις από ΑΤΜ: Χρεώσεις «φωτιά» από σήμερα στις διατραπεζικές συναλλαγές
Αναλήψεις από ΑΤΜ: Από σήμερα, όσοι επιθυμούν να "τραβήξουν" χρήματα με κάρτα από μηχάνημα άλλης τράπεζας, θα πρέπει να υπολογίσουν και το υψηλός κόστος στην προμήθεια.

Αναλήψεις από ΑΤΜ: Από σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να κάνουν διατραπεζική ανάληψη από ΑΤΜ, θα πρέπει να το σκεφτούν… διπλά, καθώς η προμήθεια για τις αναλήψεις σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι τράπεζες, ο λόγος για τον οποίον συνέβη αυτό, αφορά το υψηλό κόστος λειτουργίας των μηχανών, που αναγκάζει τα ιδρύματα να χρεώνουν παραπάνω προμήθεια στους πολίτες που δεν είναι πελάτες τους. Όπως αναφέρουν οι τράπεζες, το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

Οι τραπεζικοί υποστηρίζουν ότι με την την κίνηση δίνεται ακόμα ένα κίνητρο για τη χρήση των χρεωστικών καρτών. Υπογραμμίζουν ότι παραμένει ο πιο φθηνός τρόπος συναλλαγών και συμβάλλει καίρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ανάγκη από μετρητά, αλλά θέλει να γλιτώσει την επιβάρυνση, ο μοναδικός τρόπος είναι να μεταβεί σε ΑΤΜ της δικής του τράπεζας.

Πότε ξεκινούν οι χρεώσεις – φωτιά

Το μέτρο έχει ανακοινωθεί μεν, αλλά η προσαρμογή για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, θα λαμβάνει χώρα ξεχωριστά σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ανάλογα με τη διάρθρωση του δικτύου του και την επιχειρηματική του πολιτική. Κάθε τράπεζα προσαρμόζει την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της ΕΕ που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ανακοινώσει ην προσαρμογή των τιμολογίων που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών αρχής γενομένης από σήμερα, 22 Ιουλίου 2019. Οι κάτοχοι καρτών που θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή που γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, θα χρεώνονται με 3 ευρώ, ακριβώς όπως μέσω των άλλων διεθνών σχημάτων, αφού πάντως ερωτηθούν αν αποδέχονται τη χρέωση. Παράλληλα, για τους δικούς της πελάτες η Τράπεζα Πειραιώς από σήμερα, 22 Ιουλίου, μειώνει την προμήθεια που πληρώνουν όταν κάνουν χρήση των ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για ποσό ως 250 ευρώ, υπάρχει χρέωση 1,40 ευρώ και για μεγαλύτερο ποσό 2,20 ευρώ, ενώ από σήμερα, 22 Ιουλίου, η χρέωση θα μειωθεί σε 0,60 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Η Τράπεζα για την εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και γενικότερα του κοινού, διατηρεί μεγάλο δίκτυο ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα, ενθαρρύνει όμως τους πελάτες της να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών με ασφάλεια και ευκολία.

Διαβάστε Eπίσης