Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην παιδεία

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην παιδεία
Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας ανέλυσε διεξοδικά τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στη δευτεροβάθμια αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ανέλυσε διεξοδικά τα όσα αλλάξουν άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου στον τομέα που έχει αναλάβει. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ θα υπάρξουν κι άλλες, έπειτα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Από εδώ και στο εξής, θα θεσπιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, με τα ιδρύματα να την καθορίζουν, όπως και τον ετήσιο αριθμό εισακτέων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε φορείς, ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πληρότητα στο διδακτικό προσωπικό των τάξεων. Τιθμό των εισακτέων. Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

«Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι επισπεύδεται η διαδικασία πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, αλλά και η επαναφορά του θεσμού των προτύπων και πειραματικών σχολίων.

Η Νίκη Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

  • “Πρώτον, επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.
  • Δεύτερον, θεσπίζουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.
  • Τρίτον, καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων”

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών, επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

“Η κρατική χρηματοδότηση θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Κάποιες από τις προγραμματικές μας θέσεις για την παιδεία απαιτούν χρήματα για να υλοποιηθούν και θα επιδιώξουμε τον αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία. Οι περισσότερες όμως παρεμβάσεις μας, απαιτούν απλώς πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας. Αποστολή μας είναι να φτιάξουμε το νέο σχολείο και πανεπιστήμιο. Και σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε, και θα είμαστε ανοιχτοί, σε κάθε πρόταση και ιδέα, σε κάθε διάλογο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments