Διεθνή

Τουρκία: Αναστολή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ανοίγει τα σύνορα

Τουρκία: Αναστολή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ανοίγει τα σύνορα
Τουρκία: Έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους οι γείτονες, "μπλοκάροντας" τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα.

Τουρκία: Βάζει “φωτιές” η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι ανεστάλη η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή μεταναστών. Ουσιαστικά, οι Τούρκοι έκαναν πράξη τις προειδοποιήσεις τους για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο. Από εδώ και στο εξής, η χώρα δηλώνει με σαφήνεια ότι θα σταματήσει να δέχεται πίσω τους ανθρώπους που περνούν παράνομα τα σύνορά της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Ένωση, προβλεπόταν ότι η Τουρκία είχε υπό την αρμοδιότητά της την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στις χώρες όπου προήλθαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το SigmaLive, o ΥΠ.Εξ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Η συμφωνία επανεισδοχής ανεστάλη”. Ουσιαστικά, η Τουρκία θέλει με αυτόν τον τρόπο να “απαντήσει” στις κυρώσεις οι οποίες της έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κινητικότητας και της δραστηριότητας που παρατηρείται στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά γεωτρύπανα να ισχυροποιούν τη θέση τους. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι εγκαλούν την Ένωση για αδιαφορία στις δεσμεύσεις που υπογράφηκαν το 2016 για την ενίσχυση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, όμως, η Τουρκία εγκαλεί την ΕΕ για μη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του 2016, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των 6 δισ. ευρώ, όσο και στο κομμάτι της άρσης της ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οργή στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν

«Βράζουν» στις ΗΠΑ με την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αγνόησε τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών και επέλεξε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ ζητώντας του «εδώ και τώρα», δίχως χρονοτριβή, την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Η επιστολή απεστάλη από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ, η οποία φέρει τις υπογραφές των μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή των Δημοκρατικών, που ζητούν από τον Τραμπ να ενεργήσει δίχως χρονοτριβή και να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ για υπονόμευση της αποτελεσματικότητας της ισχύος των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments