Διεθνή

Τουρκία: Απειλεί με αντίμετρα αν οι ΗΠΑ προβούν σε κυρώσεις για τους S-400

Τουρκία: Απειλεί με αντίμετρα αν οι ΗΠΑ προβούν σε κυρώσεις για τους S-400
Τουρκία: Έτοιμη να ανταποδώσει σε πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S-400 είναι η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκία: Η Τουρκία θα ανταποδώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις θα ήταν απαράδεκτες. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις και πρόσθεσε πως δεν αναμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει τέτοια δράση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το TGRT. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στη διένεξη για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης πως αν δεν δημιουργηθεί μια σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και αν συνεχιστούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας, θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Η Άγκυρα θεωρεί πως η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Στην ίδια συνέντευξη ο Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία έπειτα από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα.

Τουρκία: Είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων οι ΗΠΑ

Θυμίζουμε πως στις αρχές του μήνα, οι ΗΠΑ είχαν αφήσει πλήρως ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400, καθώς η Ουάσινγκτον δεν είχε αλλάξει την στάση της μετά τη συνάντηση του προέδρου ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε πιο διαλλακτικός, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ενδεχόμενης αναστολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ερωτηθείς από τον ιστότοπο Hellas Journal, για το εάν ίσχυε η τοποθέτηση που είχε κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από το τετ-α-τετ των δύο αρχηγών κρατών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ξεκαθαρίσει ότι το ενδεχόμενο τόσο αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 όσο και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων παρέμενε.

«Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments