Ελλάδα

Guardian: “Οι Έλληνες πετάνε τα τασάκια τους στη Βουλή και σε άλλους δημόσιους χώρους”

Guardian: “Οι Έλληνες πετάνε τα τασάκια τους στη Βουλή και σε άλλους δημόσιους χώρους”
Guardian: Το αφιέρωμα των Βρετανών στον αντικαπνιστικό νόμο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και η ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική Βουλή.

Guardian: Εκτενές αφιέρωμα στον αντικαπνιστικό νόμο και στη σταδιακή απόσυρση των Ελλήνων από την κακή συνήθεια εντός δημοσίων κτιρίων, έκανε το βρετανικό Μέσο. Ο Guardian αναφέρθηκε στη συνήθεια που είχαν μέχρι πρότινος οι Έλληνες βουλευτές, που άναβαν τσιγάρο στις αίθουσες της Βουλής, αλλά και στην εικόνα που επικρατεί σήμερα και αναγκάζει τους καπνιστές εκπροσώπους του λαού να “συμμορφωθούν” απέναντι στον νόμο που ψηφίστηκε πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες βουλευτές δεν δίσταζαν να ανάψουν τσιγάρο στις επιβλητικές αίθουσες της Βουλής στηνΑθήνα. Η συνήθεια του καπνίσματος ήταν τόσο διαδεδομένη που μια πυκνή ομίχλη από καπνό τσιγάρου αιωρούταν συχνά στην καφετέρια του κτιρίου, λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα όπου κάποτε οι βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου των 300 εδρών”, τονίζει με γλαφυρό τρόπο ο Guardian.

Στη συνέχεια η εφημερίδα υπογράμμισε τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στο κοινοβούλιο από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι φανατικός αντικαπνιστής: “Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: να εφαρμόσει την απαγόρευση που είχε προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο εξίσου συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του. Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους πίνακες με τις χώρες καπνιστών της Eurostat, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση”, ήταν το σχόλιο των Βρετανών.

Ο Guardian συνεχίζει, συγκρίνοντας την εποχή Μητσοτάκη με την αντίστοιχη του Παπανδρέου: “Από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου είχε να δει η Ελλάδα έναν ηγέτη που να δίνει τόση έμφαση στην ανάγκη περιορισμού του καπνίσματος.

Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάβουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών”.

“Εννιά χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η απαγόρευση, οι βουλευτές επιτέλους αναγκάζονται να συμμορφωθούν”, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, ενώ ο Δημήτρης Ταράντσας, ο οποίος εργάζεται στην καφετέρια της Βουλής, σχολίασε: “Σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή. Ο νόμος τηρείται για πρώτη φορά, ακόμη και τα μεταλλικά τασάκια θα απομακρυνθούν από τον προθάλαμο της καφετέριας με ολόκληρο το κτίριο της Βουλής να γίνεται επίσημα ζώνη μη καπνιστών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments