Διεθνή

Μαρκ Έσπερ: Έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα σε περίπτωση εισβολής στη Συρία

Μαρκ Έσπερ: Έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα σε περίπτωση εισβολής στη Συρία
Μαρκ Έσπερ: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Ερντογάν για εισβολή στη βόρεια Συρία.

Μαρκ Έσπερ: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει έκτακτα μέτρα αποτροπής μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο υπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει… εξαγγείλει εισβολή στα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας για την απώθηση Κούρδων ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν ορισμένες περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία. Μάλιστα, σε ομιλία του, μετά τις δηλώσεις Έσπερ, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι προετοιμασίες για επέμβαση στα εδάφη της Συρίας συνεχίζονται ακάθεκτες.  Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως: “Εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν μάχονται επί του πεδίου η χώρα δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν η Τουρκία δεν δράσει σήμερα οι μελλοντικές συνέπειες θα είναι χειρότερες”.

Διπλωματική “μάχη” μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον

Εάν ο Ερντογάν πράξει τις εξαγγελίες του, τότε θα είναι η τρίτη φορά την τελευταία τριετία όπου η Τουρκία θα εισβάλλει στην περιοχή. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θεωρεί τους Κούρδους τρομοκρατικό βραχίονα του PKK και απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική των ΗΠΑ, που θεωρούν τους Κούρδους πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Έσπερ άφησε να εννοηθεί πως τυχόν τουρκική επιχείρηση μπορεί να υποβαθμίσει την δράση των κούρδων μαχητών, οι οποίοι πλέον εστιάζουν στην κράτηση αιχμάλωτων Tζιχαντιστών και συγγενών τους και στην αποτροπή αναβίωσης του «χαλιφάτου». Αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τα αμοιβαία συμφέροντα που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δήλωσε ο κ. Έσπερ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου προσέθεσε πως επιδιώκει ρύθμιση που θα τακτοποιεί τις ανησυχίες της Άγκυρας και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επί μήνες Άγκυρα και Ουάσιγκτον εξετάζουν την σύσταση μίας ζώνης ασφαλείας στα συρο-τουρκικά σύνορα, από την οποία θα αποσυρθούν οι Kούρδοι αντάρτες, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, με αιχμή την Συρία και την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments