Οικονομία

Κομισιόν: Προς έγκριση το πλάνο για την κρατική υποβοήθηση των τραπεζών

Κομισιόν: Προς έγκριση το πλάνο για την κρατική υποβοήθηση των τραπεζών
Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει στα τέλη του επόμενου μήνα το σχέδιο για τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών.

Κομισιόν: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδίασε το πλάνο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και πλέον, απομένει το “ΟΚ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τεθεί προς εφαρμογή. Κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο άρθρο του στα “Νέα” ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. “Ελπίζουμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία του για το εν λόγω πλάνο, το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα, όπως θα συμβεί και με την άρση των capital controls. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τον Οκτώβριο οι τράπεζες θα έχουν ακόμη έναν “άσο” στο “μανίκι” τους, όσον αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών. Οι εγγυήσεις που θα δοθούν στους τραπεζικούς ομίλους θα καλύψουν μέρος των ομολόγων τα οποία θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με το πλάνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η “τιτλοποίηση” μπορεί να γίνει με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για τις τράπεζες.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου τότε από τον προσεχή Οκτώβριο οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Πρόκειται για τις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους και θα λειτουργήσουν ως κάλυμμα για μέρος των ομολόγων που θα εκδώσουν στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η η ενεργοποίησή του θα διευκολύνει τις τράπεζες να αυξήσουν τις συναλλαγές αυτού του είδους, επιταχύνοντας σημαντικά την απενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων, άρα και την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments