Πολιτική

Βαγγέλης Αποστόλου: “Απαραίτητη η επανεξέταση της δασοπυροπροστασίας”

Βαγγέλης Αποστόλου: “Απαραίτητη η επανεξέταση της δασοπυροπροστασίας”
Βαγγέλης Αποστόλου: Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ υπερτόνισε την ανάγκη επανεξέτασης του μοντέλου δασοπροστασίας στη χώρα μας.

Βαγγέλης Αποστόλου: Την αναγκαιότητα επανεξέτασης του μοντέλου δασοπυρόσβεσης υπογράμμισε σε δηλώσεις ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της φωτιάς στην Αγριλίτσα. “Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη ημέρα εξέλιξης της πυρκαγιάς και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος. Όμως και αυτή η πυρκαγιά ανέδειξε την αναγκαιότητα επανεξέτασης του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης”, ανέφερε στη δήλωσή του.

Σημείωσε ότι “όλοι όσοι συμμετέχουν σήμερα χρειάζονται” και πως “η χρήση όμως των εναέριων μέσων ως το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης των πυρκαγιών είναι επικίνδυνη γιατί έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη έμφαση στην καταστολή, σε βάρος της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης, που αποτελούν τους βασικότερους συντελεστές για την επιτυχή αντιμετώπισή τους”.

Πρόσθεσε ότι “ένας σωστός σχεδιασμός προστασίας από τις πυρκαγιές προϋποθέτει την κατάρτιση αντιπυρικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, τα οποία πρέπει να στηρίζονται κυρίως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή”, για να καταλήξει πως “το πόρισμα της Επιτροπής GOLDAMMER για τη διερεύνηση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα προτείνει λύσεις.”

Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, η Πυροσβεστική αλλά και σώματα εθελοντών προσπαθούσαν να οριοθετήσουν τα πολλαπλά μέτωπα της πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε στην Αγριλίτσα και έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους, απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Πριν από τη δύση του ηλίου, η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι κατάφερε να οριοθετήσει την πυρκαγιά, η οποία πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη. Το απόγευμα της Πέμπτης, επτά αεροσκάφη έριξαν μια τελευταία – προληπτική – ρίψη.

Πλέον, τον λόγο έχουν τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, τα οποία επιχειρούν στο εσωτερικό της χαράδρας. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρά το γεγονός πως πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η κατάσταση φαινόταν βελτιωμένη από το πρωί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν την ίδια ένταση, ενώ μεγάλη ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν τα δύο ιταλικά και το ένα ισπανικό πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments