Ελλάδα

Φωτιές Εύβοια: Το χειρότερο σενάριο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή

Φωτιές Εύβοια: Το χειρότερο σενάριο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή
Φωτιές Εύβοια: Το προγνωστικό σύστημα IRIS δείχνει το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση της φωτιάς στην περιοχή.

Φωτιές Εύβοια: Τις τελευταίες ώρες οι άνθρωποι της πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα το χωριό Μακρυμάλλη που έχει ήδη εκκενωθεί. Μπορεί οι κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά η πυροσβεστική προσπαθεί να σώσει τα σπίτια του κόσμου. Ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα σύμφωνα με την πρόβλεψη του συστήματος IRIS από το Meteo για το που μπορεί να φτάσει η φωτιά στην Εύβοια τις επόμενες 24 ώρες. Πρόκειται για ένα βίντεο προσομοίωσης που αποτυπώνεται το χειρότερο σενάριο για τη φωτιά που καίει στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια.

Φωτιές Εύβοια: Τι λέει το χειρότερο σενάριο

Στην προσομοίωση από το προγνωστικό μοντέλο δεν λαμβάνονται υπόψιν οι προσπάθειες πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, παρέχεται έτσι το χειρότερο δυνατόν σενάριο για την βέλτιστη προετοιμασία των ομάδων πυρόσβεσης. Επίσης, η πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς δε λαμβάνει υπόψιν της πρόσφατες καμένες περιοχές (π.χ. Κοντοδεσπότι Εύβοιας, πυρκαγιά 2018) λόγω μη ανανέωσης των γεωχωρικών βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση της καύσιμης ύλης στον Ελλαδικό χώρο.

Το προγνωστικό σύστημα «IRIS» αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Διαβάστε Eπίσης