Ειδήσεις

Βουλγαρία: Πάνω από 170.000 οι άνεργοι στη γειτονική χώρα

Βουλγαρία: Πάνω από 170.000 οι άνεργοι στη γειτονική χώρα
Βουλγαρία: Η κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των ινστιτούτων.

Βουλγαρία: Συνολικά 3.017 ανενεργά άτομα (άτομα που δεν απασχολούνται, που σπουδάζουν ή αναζητούν εργασία) έχουν εγγραφεί στα γραφεία ευρέσεως εργασίας της Βουλγαρίας τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Φορέα Απασχόλησης της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 172.643 άτομα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου BTA. Τον Ιούλιο, 15.226 άνεργοι και 394 άτομα από την ομάδα των συνταξιούχων, των φοιτητών και των απασχολουμένων βρήκαν νέα θέση εργασίας. Συνολικά 1.215 άτομα άρχισαν να απασχολούνται σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 669 σε θέσεις του είδους από προγράμματα και μέτρα κατάρτισης και απασχόλησης και 546 από τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Συνολικά 669 άνεργοι εγγράφηκαν σε διάφορες μορφές κατάρτισης, που χρηματοδοτήθηκαν τόσο από τον εθνικό προϋπολογισμό όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το μεγαλύτερο μερίδιο των θέσεων απασχόλησης προσφέρθηκαν τον Ιούλιο του 2019 στον τομέα της μεταποίησης (30,5% του συνόλου), στο εμπόριο και την επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (14,3%), τις διοικητικές και βοηθητικές δραστηριότητες (10,3%), την εκπαίδευση (9,6%), τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (7,2%).

Τον Ιούλιο σημειώθηκε η υψηλότερη ζήτηση για τις ακόλουθες θέσεις εργασίας: δάσκαλοι, εργαζόμενοι στη βιομηχανία ορυχείων και λατομείων, τις κατασκευές και τις μεταφορές, χειριστές σταθερών μηχανημάτων και εξοπλισμού, προσωπικό στον τομέα των προσωπικών υπηρεσιών (σε μπαρ, σερβιτόροι-ες, μάγειρες και μαγείρισσες, οικιακοί βοηθοί και άλλοι).

Όταν η Βουλγαρία αναζητούσε εργατικά χέρια

Η οικονομία στην Βουλγαρία αναπτύσσεται συνεχώς και, παρά την αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και της κατανάλωσης, αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, επισημαίνει η βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR), επικαλούμενη εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Το 2018 ο ρυθμός αύξησης του βουλγαρικού ΑΕΠ ανήλθε σε 3,1% και ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 3,6%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Fitch Ratings προβλέπουν ότι το 2019 η οικονομία της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,3%. Ωστόσο, η Βουλγαρία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση έναντι άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, επειδή οι οικονομίες των χωρών αυτών αυξήθηκαν κατά 6%-7%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης